Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Kruiden brengen met hun heerlijke aroma veel gerechten op smaak. Maar welke kruiden gebruik in je welk gerecht? Wij geven wat tips!
De meeste kruiden kun je zowel bij vlees- als bij visgerechten gebruiken. Toch versterken sommige kruiden de smaak van het vlees toch net wat beter dan andere. Ze laten het vlees nog lekkerder smaken. Dragon bijvoorbeeld; dit kruid smaakt vooral erg lekker bij kipgerechten, maar is ook heerlijk in combinatie met andere vleesgerechten. Dragon heeft de meeste smaak als je het net voor de bloei oogst. Laurier is ook een heerlijk kruid, vooral voor stoofpotten is het een echte aanrader! Ook het populaire kruid munt is heerlijk bij vleesgerechten; het laat vooral lamsvlees goed tot zijn recht komen. Naast deze kruiden zijn ook de populaire keukenkruiden zoals rozemarijn, peterselie en koriander heerlijk in vleesgerechten.
Net als voor vleesgerechten, zijn er ook kruiden die de smaak van vis goed naar boven laten komen. Vooral kruiden met een citroenachtige smaak, zoals citroenverbena of citroenmelisse smaken heerlijk bij verschillende soorten vis. Bijvoorbeeld bij gebakken zalm of kabeljauw, maar ook bij gestoofde vis of gerookte paling is citroenmelisse een fantastische smaakmaker! Dille en de verfijnde anijssmaak van venkel is ook heerlijk in combinatie met visgerechten. Daarnaast kun je ook hierbij het populaire keukenkruid peterselie gebruiken. Niet voor niets dat het zo populair is! Natuurlijk moeten we ook rozemarijn niet vergeten. Het is een heerlijk kruid bij allerlei soorten vis. Maar het geeft ook je aardappels een heerlijk smaakje! Wil je ook wat mooie kruiden in je tuin? Kies dan bijvoorbeeld voor marjolein of tijm. Kruiden die het zowel goed doen bij vis- als vleesgerechten.
Een heel bekende kruidensaus is natuurlijk knoflooksaus! In deze saus zit, uiteraard, vooral veel knoflook. Knoflooksaus kun je bij veel gerechten gebruiken, zowel bij vlees als vis. Wel moet je van de overheersende smaak van knoflook houden. Knoflooksaus wordt ook veel gegeten bij pizza, shoarma of stokbrood. Ook kruidenboter maak je makkelijk zelf van verse kruiden. Het is lekker om in kruidenboter verschillende kruiden te verwerken. Bijvoorbeeld peterselie, bieslook en een teentje knoflook. Kruidenboter is natuurlijk erg lekker op stokbrood, maar is ook heerlijk door pastagerechten! Houd je heel veel van pesto? Zet dan sowieso basilicum in je kruidentuintje of op het balkon. Pesto is heerlijk door allerlei gerechten, op stokbrood of als dressing. Originele pesto bestaat vooral uit basilicum
Kruiden zijn dé smaakmakers in de soep! Ze zorgen voor de heerlijke aromatische geur van soepen. Laat bijvoorbeeld laurierblad of een bouquet garni meetrekken in bouillon. Bouquet garni is een bosje van samengebonden peterselie, tijm en laurier. Voor het opdienen haal je het bouquet garni uit de pan. Kruiden zoals basilicum, koriander en bieslook versnipper je en roer je net voor het opdienen door de soep. Deze kruiden laat je beter niet meekoken, daardoor vervliegt al snel het heerlijke aroma. Selderij en peterselie zijn echte soepkruiden. Ze smaken vooral erg lekker door groentesoep. Door tomatensoep smaken mediterrane kruiden, zoals oregano (wilde majoraan), rozemarijn of tijm erg lekker. Ook lavas en dragon doen het erg goed in soepen. Kruiden smaken ook heerlijk in een kopje thee. Bekijk hier welke kruiden je het best voor de thee gebruikt. Benieuwd naar de geneeskrachtige werking van kruiden? Klik hier!
Wat zeggen anderen