Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Het hele jaar eten uit je kruidentuin een droom? Nee hoor. Vries verse blaadjes in of bewaar ze in de koelkast. Wil je ze echt lang bewaren? Ga dan voor drogen of conserveren.
Verse kruiden zijn natuurlijk het lekkerst als ze écht vers zijn. Maar wil je ze toch graag bewaren? Leg ze dan, gewikkeld in een natte theedoek of vochtig keukenpapier, in de koelkast. Het is ook mogelijk om de kruiden in te vriezen. Was de kruiden en snijd ze in stukjes voordat je ze invriest. Het best doe je de kruiden met wat water in een ijsblokjeshouder, zo ontstaan er mooie kleine voorraadjes. Geen ijsblokjeshouder? Doe ze dan in een boterhamzakje. Vries de kruiden meteen na de oogst in. Niet alle kruiden zijn even goed in te vriezen, maar munt, peterselie en bieslook sowieso wel.
Een van de beste manieren om kruiden te bewaren is door ze te drogen. Bind de vers geoogste takken bij elkaar en hang ze ondersteboven aan een kruidenrekje of waslijntje. Het best hang je de kruiden op een droog en zonnig plekje, maar af en toe wat wind is ook niet erg. Binnen drogen is uiteraard ook mogelijk. Als de kruiden gemakkelijk verkruimelen, haal je de delen die je wilt gebruiken na het drogen van het bosje. Bewaar de kruiden in een potje op een droge en donkere plaats. Kruiden drogen kan ook op roosters in de zon of in een droogmachine. Van sommige kruiden smaakt het zaad erg lekker. Het zaad is uiteraard ook goed te drogen en te bewaren. Laat daarom kruiden zoals lavas, dille en venkel gerust zaad schieten.
Kruiden bewaren in zout is ook mogelijk. Je maakt er dan als het ware kruidenzout van. Doe de fijngesneden kruiden samen met het zout in een grote pot. Het zout trekt het vocht uit de kruiden, waardoor lang bewaren mogelijk is. Na twee weken is het kruidenzout bruikbaar. Je kent waarschijnlijk ook wel de heerlijke kruidenazijn en -olie, dit is ook een vorm van conserveren/inmaken. Mediterrane kruiden leg je het best in olijfolie of wijnazijn. Na een paar weken zeef je de mengsels, zodat je alleen kruidenolie of kruidenazijn overhoudt. Bewaar de olie of azijn in een fles. Je verlengt op deze manier niet alleen de houdbaarheid van de kruiden, je verwerkt ze ook nog eens tot hele lekkere nieuwe producten!
Kruiden gaan niet eindeloos mee. Verse kruiden in de koelkast houd je hooguit een week goed. Ook gedroogde kruiden of ingevroren verse kruiden verliezen na verloop van tijd hun heerlijke smaak. Bewaar je kruiden dus niet te lang. Na ongeveer een jaar zijn niet alleen de meeste smaakstoffen verdwenen, maar ook de kans op schimmel neemt toe. Het best bewaar je kruiden op een droge en donkere plek, bijvoorbeeld in een voorraadkast. Controleer regelmatig of ze niet beschimmeld zijn. Als er eenmaal wat blaadjes zijn aangetast, slaat dit zo over op het hele potje of flesje. Gooi beschimmelde kruiden daarom direct weg.
Wat zeggen anderen