Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Sanseveria (vrouwentong)

Retro, onverwoestbaar en instaproof? De sanseveria aka vrouwentong has it all. Deze luchtzuiverende kamerplant sierde de vensterbank van ons aller grootouders. Nu beleeft hij zijn revival als hippe compagnon van kotstudenten. Geen groene vingers vereist.

Hoe een sanseveria verzorgen?

De sanseveria of vrouwentong staat bekend als een van de allermakkelijkste kamerplanten. Geef er gerust eentje cadeau aan een beginnende plantenvriend. Een sanseveria verzorgen kost hoegenaamd geen moeite: 

  • Geef af en toe een beetje water. Laat de potgrond uitdrogen voor je opnieuw water geeft.
  • Het enige dat deze oersterke plant niet verdraagt? Te veel water. Giet liever te weinig dan te veel. 
  • Bemesten? Matig! Deze plant is niet veeleisend maar met wat extra voeding in de lente groeit hij nog beter en sneller.

Waar een sansevieria zetten?

De juiste standplaats kiezen voor je sansevieria? Als hij licht krijgt, is hij al lang tevreden. Hoe dichter bij het raam, hoe lichter de bladeren kleuren. De vrouwentong kan goed tegen droge lucht en verwarming in de kamer. Dat heeft hij te danken aan zijn roots. Van nature komt hij voor in de woestijn, onder andere in Zuid-Afrika. Vandaar zijn onverwoestbare karakter.

Is de sanseveria luchtzuiverend?

Jawel, een studie van de NASA naar positieve effecten van kamerplanten bevestigt dat de sanseveria luchtzuiverend is. Hij filtert heel wat giftige stoffen uit de lucht en geeft je zuurstof in de plaats. Met een vrouwentong op de vensterbank heb je een permanente luchtverfrisser in huis.

Sanseveria verpotten

Vrouwentongen hebben regelmatig een grotere pot nodig. Wacht je te lang, dan barst de pot uit zijn voegen. Een sanseveria verpotten doe je het best om de twee jaar. Kies een pot die minstens vier centimeter groter is dan de vorige. Verpot bij voorkeur in de lente, vanaf maart. Dan krijgt je plant een enorme boost bij het begin van het groeiseizoen.

Tip: wordt je plant te groot? Dan kun je hem opsplitsen of ‘scheuren’. Trek delen van de moederplant los en plant ze afzonderlijk uit. Zo krijg je er heel gemakkelijk een paar nieuwe plantjes bij.

Sanseveria in bloei

Heel zelden komt het voor dat je sanseveria begint te bloeien. Dat is een teken dat je plant in overlevingsmodus zit en via zijn bloem zaad wil verspreiden. De oorzaak? Vaak een combinatie van een minder goede standplaats en te weinig water. Hoe los je dat op? Best snij je de bloem weg, want bloeien kost veel energie. Geef je plant water en eventueel een ander plekje. Verpotten kan ook nuttig zijn. Laat je de bloem toch staan? Snij de bloemstengel zo laag mogelijk af als hij uitgebloeid is.

c311fdfd-3a72-4751-8099-ad6700bdeeae.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met