Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Fruit is een heerlijke én gezonde traktatie! Maak fruit nog aantrekkelijker voor kinderen door er gezonde fruitsnacks van te maken.
Gezonde fruitsnacks maak je heel gemakkelijk door fruit in een leuk figuur op een bord te leggen. Maak bijvoorbeeld van schijfjes banaan een schaap dat graast in een ‘weiland’ van groene druiven en een kop heeft van een blauwe druif. Of wat dacht je van een uil van appels met een neus van mandarijnen?! Of schattige kleine uiltjes op een beschuit, bestaande uit zoete aardbeien, romige banaan en wat gezonde noten en frisse blauwe bessen. Ook een creatief idee: een fruitpizza met een bodem van watermeloen, gedecoreerd met allerlei soorten fruit. Door de vrolijke uitstraling van de gezonde kunstwerkjes krijgen kinderen waarschijnlijk gelijk zin in deze heerlijk fruitsnacks!
Zoals je vleesspiesjes maakt, maak je ook heel gemakkelijk fruitspiesen. Snijd hiervoor verschillende soorten fruit zoals appels, kiwi’s, mandarijnen en watermeloen in vierkante blokjes. Bessen en frambozen snijd je uiteraard niet in stukjes, deze doe je per bes aan de satéprikker. Het mooiste resultaat ontstaat wanneer je kiest voor fruit met hele felle kleuren die geleidelijk in elkaar overlopen. Voorbeeld van een mooie volgorde: 1. twee blauwe bessen 2. kiwi 3. ananas of appel 4. mandarijn of sinaasappel 5. watermeloen en 6. een heerlijke, prachtige, felroze framboos! Wanneer je de spiesen naast elkaar op een bord of op een grote schaal legt, zien deze fruitsnacks er onweerstaanbaar lekker uit.
Sommige kinderen vinden de structuur van fruit niet lekker in hun mond. Bijvoorbeeld druiven en mandarijnen vinden ze vaak erg glibberig. Ook pitten weerhouden kinderen er soms van om fruit te eten. Deze problemen zijn verleden tijd als je van het verse fruit heerlijke smoothies maakt. Maak bijvoorbeeld eens een aardbei-bosbes-banaan-kiwi-smoothie. Een combinatie die je lekker romig maakt met een beetje yoghurt. Voor vier glazen heb je ongeveer 15 aardbeien, 10 bosbessen, 2 bananen, 2 kiwi’s en 200 ml yoghurt nodig. Maak je smoothie eventueel nog wat frisser door een scheutje sinaasappelsap toe te voegen. En wat dacht je van wat gezonde groenten! Selder, komkommer of wortel geven je smoothie een lekker smaakje en maakt hem ook nog eens extra gezond. Doe de smoothie in een mooi glas of stevige beker en geen kind zegt nee tegen deze fruitige verrassing.
De lekkerste gezonde fruitsnacks voor kinderen zijn natuurlijk zelfgemaakte fruitijsjes! Wanneer je leuke ijsvormpjes hebt, is het een koud kunstje. Blend het verse fruit, giet het mengsel in de vormen, steek het stokje erin (vaak met deksel) en stop de ijsjes circa 24 uur in de diepvries. Alle kinderen zijn er dol op! Probeer bijvoorbeeld één van de volgende combinaties eens: aardbei-kersen, mango-kokosmelk, sinaasappel-citroen-grapefruit of blauwe bes-framboos-braambes. Maak je ijsjes op smaak met wat verse kruiden. Eventueel maak je de ijsjes wat zoeter met een klein beetje poedersuiker, stevia of honing. Maar meestal is dit helemaal niet nodig, het zoete fruit maakt de ijsjes zo al tot een traktatie.
Fruit smaakt vers het lekkerst! Wil je ook wat fruitsnacks meegeven naar school? Een banaan is dan het gemakkelijkst, deze pellen kinderen al snel zelf af. De banaan blijft in een speciale bananendoos het lekkerst. Een geschild appeltje houd je vers door er wat citroensap overheen te druppelen en daarna in een goed afsluitbaar doosje mee te geven. Nog een mogelijkheid is de fruitpartjes onder te dompelen in een mengsel van zout en water. Het mengsel maak je van circa een half theelepeltje zout opgelost in een liter koud water. Laat de appels ongeveer vijf minuutjes weken, haal ze eruit en spoel ze goed af. Fruitpartjes gewikkeld in huishoudfolie en bewaard in een afsluitbaar bakje, blijven ook lang goed. Bovenstaande methoden gelden niet alleen voor appels. Peren en perziken kun je op deze manieren ook prima bewaren.
Wat zeggen anderen