Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Tijdens het barbecueën komt er veel hitte vrij. Je materialen en ingrediënten kunnen ontzettend heet worden. De veiligheid van je gasten en jezelf staat altijd voorop!
Zet je barbecue altijd op een stabiele, onbrandbare ondergrond op gepaste afstand tot de gasten, begroeiing en andere brandbare materialen zoals parasols. Wanneer je een draagbare barbecue hebt, kun je deze op een hittebestendige tafel plaatsen, maar wees er zeker van dat de tafel niet wankelt. Stel je barbecue altijd zo op dat deze uit de wind staat. Als het nodig is kun je eventueel een onbrandbaar windscherm plaatsen. Een brandende of hete barbecue mag je namelijk nooit verplaatsen. Als je een gasbarbecue hebt, is het verstandig om de datum op de gasfles regelmatig te controleren. Check ook regelmatig of de gasslang niet poreus is geworden. Dit kun je heel eenvoudig doen met een beetje zeepsop. Breng het zeepsop met een kwastje op de slang en de verbindingen aan en steek de barbecue aan. Wanneer zich belletjes vormen moet de gasslang worden vervangen.
Steek de houtskool of briketten NOOIT aan met brandbare (vloei)stoffen die hier niet voor zijn bedoeld, dit kan ernstige brandwonden veroorzaken! Steek een gasbarbecue direct aan nadat je het gas hebt opengezet. Laat kinderen en huisdieren niet in de buurt van de barbecue komen en draag geen open schoenen en ontvlambare kleding. Zorg ervoor dat de kleding je armen en benen bedekt en trek een katoenen schort aan. Als je blaast om het vuur aan te wakkeren kunnen er vonkjes ontstaan dus gebruik hiervoor een blaasbalg of waaier zodat je voldoende afstand kunt houden. Kies voor tangen en spatels met lange handvatten en bescherm je handen met goede barbecuehandschoenen. Houd er ook rekening mee dat alcohol en vuur niet samen gaan, dus ga hier verantwoord mee om. En zorg altijd voor een blusdeken en een emmer zand binnen handbereik, daarmee kun je in geval van nood het vuur snel doven.
Nadat je het rooster hebt gereinigd kun je de barbecue, indien mogelijk, direct doven. Een snelle handeling waarna je van de laatste gerechten kunt genieten. Bij een open houtskoolbarbecue laat je de houtskool of brikketten gewoon opbranden of je strooit er zand over. Bij een houtskoolbarbecue met deksel is het beter alle luchtschuiven te sluiten. Door het gebrek aan zuurstof zullen briketten of houtskool vanzelf uitgaan. Draai bij een gasbarbecue simpelweg de gaskraan dicht. Houd er wel rekening mee dat de barbecue in alle gevallen nog lang heet blijft. Blijf dus uit de buurt en ruim de as van een houtskoolbarbecue pas op als deze volledig is afgekoeld. Neem het zekere voor het onzekere en doe dit de volgende dag of voordat je een volgende keer gaat barbecueën. Wanneer het noodzakelijk is om je houtskoolbarbecue snel te doven, kun je dit het beste met zand doen.
Wat zeggen anderen