Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Het schoonmaken en onderhouden van je barbecue is niet alleen noodzakelijk voor een goede hygiëne, het verlengt ook de levensduur van je barbecue. Hier een aantal tips.
Het rooster is op het gebied van hygiëne en onderhoud misschien wel het belangrijkste onderdeel van je barbecue. Je kunt dit het beste direct nadat je hebt gebarbecued schoonmaken. De eventuele etensresten zijn nog niet aan het rooster gehecht en door de warmte laten ze makkelijk los. Gebruik hiervoor altijd een speciale barbecueborstel, een gewone staalborstel kan het rooster beschadigen. Als er veel vet op het rooster is gedropen, kun je het eventueel eerst inwrijven met een beetje citroen. Dit doe je heel makkelijk door een half citroentje aan een vork te prikken en hiermee over het rooster te wrijven. Citroen is een geweldige natuurlijke vetoplosser. Bij hardnekkiger vuil kun je het rooster ook behandelen met een hiervoor bestemde spray. Vet je rooster na het schoonmaken wel even met een kwastje met wat plantaardige olie in. Ingrediënten blijven hierdoor minder plakken en blijven dus mooier en je rooster blijft schoner.
Maak ook na iedere barbecuesessie het aluminium lekbakje in de gasbarbecue schoon of lekbakjes die je hebt gebruikt bij indirect garen. Je kunt ze schoonvegen en gewoon afwassen, zodat je het bakje een volgende keer weer kunt gebruiken. Na een paar keer kun je het bakje het beste vervangen door een nieuw exemplaar. Ook de overige onderdelen van de barbecue hebben baat bij regelmatig onderhoud. De binnenkant van de ketel of de kuip kun je voorzichtig schoonborstelen met de barbecueborstel. De buitenkant van de ketel of de kuip en het deksel kun je schoonmaken met een speciale cleaner die je daarna met een spons afneemt of met een spons en warm water met pH-neutrale zeep. Indien nodig kun je ook een zachte schoonmaakborstel gebruiken. Doe dit nooit wanneer de barbecue nog warm is en maak na de schoonmaakbeurt droog met een doek.
Twijfel je over het juiste schoonmaakmiddel? Houd dan in je achterhoofd dat roestvrij staal kwetsbaarder is dan geëmailleerde onderdelen. Roestvrij staal maak je op een milde manier schoon. Je gebruikt er geen agressieve middelen of schuursponsjes bij. Voor geëmailleerde onderdelen kun je gerust schurende reinigingsmiddelen en sponsjes gebruiken. Spoel in beide gevallen wel altijd met schoon water na en dep met een doek droog. Wanneer je de barbecue langere tijd niet gebruikt kun je het rooster altijd het beste, na het schoonmaken en invetten in papier wikkelen en bij voorkeur binnen opbergen. Dek de barbecue af met een beschermhoes en zet hem op een overdekte plaats of in de schuur. Zo blijft je barbecue mooier en gaat hij veel langer mee. Koppel bij een gasbarbecue de gasfles los en bewaar deze altijd buitenshuis, in een goed geventileerde ruimte.
Wat zeggen anderen