Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Een gasbarbecue is bijzonder makkelijk in het gebruik. Eén druk op de knop en je barbecue is aan. Tien minuten later liggen de eerste lapjes vlees op het rooster. En je kunt de temperatuur perfect regelen!
Vooral de keuze tussen een houtskool- en een gasbarbecue is soms lastig. Van oudsher wordt er op houtskoolbarbecues gekookt, op een gegeven moment maakte de gasbarbecue zijn entree en stapten veel mensen over op een gasexemplaar. De meningen over beide soorten zijn verdeeld. De een zweert bij het authentieke van een houtskoolbarbecue , terwijl de ander altijd voor het gemak van een gasbarbecue zal kiezen. Voor beide soorten barbecues is wat te zeggen, net als voor een elektrisch model . Feit is dat vrijwel alle gasbarbecues zijn voorzien van een deksel , wat de mogelijkheden op barbecuegebied aanzienlijk vergroot.
Voor veel mensen is smaakverschil het grootse argument om voor een houtskoolbarbecue in plaats van een gasbarbecue te kiezen. Uit smaaktesten is echter gebleken dat de specifieke barbecuesmaak afkomstig is van het vet en de vleessappen die de ingrediënten loslaten en die op een heet oppervlak vallen en verdampen. Dit proces vindt ook plaats bij gebruik van een gasbarbecue. Wat van grote invloed is op de smaak van een ingrediënt is de mooie bruine grillstreep die je met direct grillen , creëert en dat kan zowel met een houtskool-, gas- en een elektrische barbecue. Met name een gietijzeren rooster zorgt voor een goede en smakelijke grillstreep. Door de contacthitte van het rooster reageren de eiwitten en suikers die het ingrediënt bevat op elkaar. Hierdoor ontstaat karamellisatie en een heerlijke ietwat zoete, rokerige smaak.
Het belangrijkste argument om voor een gasbarbecue te kiezen is het gemak ervan. Na het openen van de gaskraan en het indrukken van de knop om het ontstekingsmechanisme te activeren duurt het slecht een minuut of 10 voordat de barbecue op temperatuur is. Het is wel belangrijk deze tijd aan te houden, zodat het rooster de kans krijgt om op temperatuur te komen. Bijkomend voordeel is dat de temperatuur van de barbecue moeiteloos kan worden geregeld door het gas hoger of lager te draaien. Deze kun je ook sneller bijstellen dan bij een houtskoolbarbecue, wat erg handig is als je ingrediënten op verschillende temperaturen wilt bereiden. Bovendien produceert een gasbarbecue minder rook en is bijna geurloos.
Het aansteken van een gasbarbecue is ontzettend eenvoudig. Het is wel belangrijk om hierbij een aantal regels in acht te nemen. Controleer altijd eerst of alle gasknoppen dicht staan en open de deksel zodat het gas zich niet binnen in de barbecue kan verzamelen. Draai vervolgens de gastoevoer bij de gasfles open en draai de gasknop(pen) op de barbecue half open. Steek de branders met een druk op de knop aan, sluit het deksel en draai de gasknop(pen) volledig open. Verwarm de barbecue 10 minuten voor en stel bij tot de gewenste temperatuur is bereikt. Zit de maaltijd erop? Dan is het een kwestie van het gas zover mogelijk opendraaien zodat eventuele achtergebleven voedselresten door de hitte verbranden. Draai de gasknoppen dicht, sluit de gastoevoer en veeg de verbrande voedselresten meteen met een roosterborstel van het rooster.
Wat zeggen anderen