Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Voor sommigen is er geen twijfel mogelijk; barbecueën doe je op een houtskoolbarbecue. Anderen geven beslist de voorkeur aan een gasbarbecue of een elektrische barbecue . Twijfel je? Laat je dan goed over de verschillen informeren.
De belangrijkste redenen om voor een houtskoolbarbecue te kiezen zijn smaak, geur en charme die een houtskoolbarbecue met zich meebrengt. Of er daadwerkelijk smaakverschil is tussen koken op houtskool of een andere soort barbecue, daarover verschillen de meningen. De geur die bij een houtskoolbarbecue vrijkomt is wel intenser. En hoewel barbecueën altijd gezellig is, draagt echt vuur bij aan de sfeer. Feit is dat het in vergelijking met een gasbarbecue of elektrisch toestel iets langer duurt voordat je houtskoolbarbecue gebruiksklaar is. Maar bedenk dat het bij barbecueën gaat om genieten, van het eten en het gezelschap. Met een goede planning verloopt de avond vlekkeloos. Steek eerst de houtskool of briketten aan en tref dan de overige voorbereidingen of drink een aperitief met je familie of vrienden. Voordat je het weet is de barbecue klaar voor gebruik en kan het eetfestijn beginnen!
Na het koken op houtvuur was koken met een houtskoolbarbecue de meest primitieve vorm van barbecueën. Primitief is het al lang niet meer. Tegenwoordig zijn de meeste houtskoolbarbecues van alle gemakken voorzien om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken, met behoud van die sfeervolle gloeiende houtskool. Het deksel biedt misschien wel het meeste gemak, omdat het de bereidingsmogelijkheden uitbreidt en je de temperatuur van je houtskoolbarbecue heel goed onder controle kunt houden. Een groot voordeel van houtskoolbarbecues is dat ze verkrijgbaar zijn van groot tot klein. Voor thuis is een groter exemplaar, waar je voor veel mensen op kunt koken, heel fijn. Is je ruimte beperkt of vind je het handig om de barbecue op locatie te gebruiken? Dan zijn er diverse handige draagbare houtskoolbarbecues verkrijgbaar. Door het kleinere formaat kun je deze makkelijk meenemen en je bent niet afhankelijk van gas of elektriciteit.
Het is helemaal niet lastig om houtskool of briketten aan te steken. Leg gewoon een aantal aanmaakblokjes tussen de houtskool of briketten, maar begraaf ze niet! Zet de ventilatiegaten aan de onderkant van de barbecue open en steek de aanmaakblokjes aan. Wacht altijd tot de houtskool of de briketten gelijkmatig gloeien en van een dun laagje as zijn voorzien voordat je met koken begint. Het kan ook sneller. Zo zijn de meeste Barbecook ® houtskoolbarbecues uitgerust met een QuickStart®-systeem. In de schouw stop je enkel een paar opgerolde kranten, hierop leg je een rooster en je vult de barbecue met houtskool. Aansteken, 15 minuten wachten en klaar! Ook het gebruik van een houtskool- of brikettenstarter is erg handig.
Bij iedere vorm van koken, zowel binnen als buiten, staat veiligheid voorop. Je werkt tenslotte met hitte en je materialen en ingrediënten kunnen loeiheet worden. Dat geldt zeker ook voor barbecueën, waarbij je met een houtskoolbarbecue ook nog eens met echt vuur werkt. Zet je barbecue altijd op een stabiele, onbrandbare ondergrond op gepaste afstand tot brandbare materialen en begroeiing. Steek de houtskool of briketten altijd op een verantwoorde manier aan. Gebruik NOOIT brandbare (vloei)stoffen die hier niet voor zijn bedoeld, dit is levensgevaarlijk en kan ernstige brandwonden veroorzaken! Laat kinderen en huisdieren niet in de buurt van de barbecue komen en draag geen ontvlambare kleding en open schoenen. Blaas nooit om het vuur aan te wakkeren, maar gebruik een blaasbalg of waaier zodat je voldoende afstand kunt houden. Houd een blusdeken en emmer zand binnen handbereik, daarmee kun je in geval van nood het vuur snel doven.
Wat zeggen anderen