Deze website gebruikt cookies. Externe partijen, waaronder facebook, kunnen mogelijk cookies, webbakens en andere opslagtechnologieën gebruiken voor het verzamelen en het ontvangen van gegevens over jou en het gebruik dat je maakt van onze website en elders op internet. Deze gegevens worden gebruikt voor het aanbieden van services op maat en gerichte advertenties. Indien je meer informatie wenst over cookies, gelieve hier te klikken. Het verder gebruiken van deze website impliceert jouw toestemming tot het plaatsen van deze cookies.
Wanneer je een barbecue met deksel hebt, kun je deze gebruiken om te grillen, maar ook om ingrediënten of gerechten op andere manieren te garen. Je barbecue is hierdoor multifunctioneel. Maar hoe werkt het eigenlijk?
Een barbecue met deksel breidt de mogelijkheden van je barbecue aanzienlijk uit doordat je er direct en indirect mee kunt garen. Het maakt je barbecue veelzijdiger, je kan er veel meer verschillende gerechten op bereiden. Extra voordeel van een deksel is dat je de temperatuur van de barbecue goed kunt regelen. Bij een gasbarbecue werkt dit heel eenvoudig, je zet de branders hoger of lager en de temperatuur stijgt of daalt. Bij een houtskoolbarbecue kan dit door de openingen van de luchtregelaars aan de onder- en bovenkant van de barbecue groter of kleiner te maken. Hoe groter, hoe meer zuurstof er bij de brandstof komt en hoe intenser deze zal branden. De temperatuur stijgt hierdoor. Hoe kleiner de openingen, hoe minder zuurstof en de temperatuur zal dalen. Dus of je nu de directe of indirecte methode gebruikt, sluit het deksel tussen alle handelingen door altijd.
De directe methode is de meest bekende manier van barbecueën, deze wordt altijd gebruikt om te grillen. Bij de directe methode liggen de briketten of houtskool in een gelijkmatige laag over de bodem van de barbecue verspreid. Bij een gasbarbecue staan alle branders aan en bij een elektrische barbecue kan de warmtespiraal gewoon branden. Het ingrediënt ligt op het rooster direct boven de gloed van de houtskool of briketten of de stralingshitte van het gas of de spiraal. De temperatuur van de barbecue is over het algemeen 200 °C of hoger. De directe methode is een perfecte manier om spiesen, dunne lapjes vlees, vis, maïs en in plakken gesneden groenten te grillen.
Bij de indirecte methode zijn er door het deksel meerdere kooktechnieken mogelijk zoals langzaam garen, bakken en roken . Bij een houtskoolbarbecue liggen de briketten of de houtskool aan de zijkant van de barbecue. Daartussen kun je een aluminium lekbak plaatsen die je eventueel met een vloeistof vult. Het ingrediënt of gerecht ligt boven deze lekbak en niet direct boven de gloed. Bij een gasbarbecue laat je één van de branders uit en legt het ingrediënt daarboven, op het rooster. Als uitschakelen niet kan, gebruik je een hitteschild met daarop een verhoogd rooster. Deze mogelijkheid kom je ook bij elektrische barbecues tegen. Door het gesloten deksel zal de warmte binnen de barbecue circuleren, zodat je als het ware een oven creëert. De indirecte methode is een perfecte manier om grote stukken vlees of hele kippen te roosteren, maar ook om een ovenschotel te garen, brood of pizza te bakken of te roken .
Wat zeggen anderen