Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Vogelparasieten herkennen en bestrijden

Veel vogels hebben soms last van inwendige of uitwendige parasieten. Als je het probleem tijdig vaststelt, is genezing goed mogelijk.

Een vogel kan belaagd worden door endogene en exogene parasieten.

Endogene parasieten zijn inwendige parasieten:

  • coccidiose
  • wormen

Exogene parasieten zijn uitwendige parasieten die op de huid of de veren van een vogel leven:

  • bloedmijten
  • luchtpijpmijten
  • schurftmijten
  • vederluizen

Bloedmijt of vogelmijt

De bloedmijt die bij het meest bij volièrevogels voorkomt, is de rode vogelmijt of bloedmijt, Dermanyssus gallinae genaamd. Dat is een heel klein, nauwelijks met het blote oog waarneembaar spinachtig beestje. Bloedmijten schuilen overdag in spleten en gaten en zuigen ‘s nachts bloed bij de vogels. Volgegeten mijten zijn als rode puntjes op de huid te herkennen. Bloedmijten zijn voor volwassen vogels niet meteen levensbedreigend, maar verzwakken hen wel, onder meer door bloedarmoede.

Nestjongen kunnen wel in één nacht bezwijken door het bloedzuigen. Vooral als de mijten in grote getale toeslaan omdat ze de kans kregen zich in de kieren van de nestkast ongehinderd te vermeerderen. Behandel nestkasten daarom voor gebruik met een mijtenspray of een gasbrander om de mijten eruit te branden.

Ziekteverschijnselen zijn:

  • kleine, rode stipjes op de veren en de huid
  • soms rode huidvlekjes
  • jeuk
  • Bloedarmoede.

Bestrijding: behandeling met mijtenspray.

47e62e84-0c1c-4fa8-84fd-a5b60155692e.jpeg

Schurftmijt

Schurftmijten graven een weg door de huid heen en voeden zich met huidweefsel. Ze veroorzaken wratachtige woekeringen rond de snavel, poten en cloaca. 

Ziekteverschijnselen:

  • jeuk en pikken in veren
  • roodbruinachtig randje op de snavel
  • puistjes op poten en bij cloaca

Bestrijding: behandel de met schurft besmette vogel met insecticide. Ernstige letsels moet je enkele dagen weken met insecticide . Daarna smeer je ze in met zuurvrije vaseline. Raadpleeg altijd een dierenarts.

4337b9c6-19f2-40bf-a694-a5b601556966.jpeg

Coccidiose

Coccidiose wordt veroorzaakt door een inwendige, ééncellige parasiet. De parasieten vermeerderen zich in de darmwand en vernielen daardoor de darmcellen. De ernst van de ziekte hangt af van de graad van besmetting. Bij een zwaardere infectie ontstaat diarree en vermagert de vogel. Het is mogelijk coccidiose te voorkomen. Zorg dat er geen voeding met uitwerpselen besmeurd raakt en hou het binnenverblijf goed proper en droog.

Ziekteverschijnselen: diarree, vermagering, veel water drinken.

Bestrijding: behandeling met een drinkwaterkuur met anti-coccidiosemiddelen (beschikbaar bij de dierenarts). Er bestaat geen enting tegen de ziekte. Laat een week na de laatste toediening van het medicijn de ontlasting onderzoeken.

95329688-832e-4854-ae99-a5b6015568f1.jpeg

Vederluizen

Veel voorkomende parasieten zijn veer- of vederluizen. Zoals de naam doet vermoeden, zitten die in de veren en ze veroorzaken veerschade en veeruitval. Veerluizen zijn met het blote oog zichtbaar als donkere streepjes van twee tot drie millimeter lang op de staart en de vleugelveren. De luizen kruipen snel weg voor licht. Onderliggende problemen liggen vaak aan de basis, zoals coccidiose en wormen. Ook lechte huisvesting en slechte voeding zijn oorzaken.

Ziekteverschijnselen: achteruitgang van de conditie, veeruitval, aangetaste veren.

Bestrijding: behandeling met insecticiden. Raadpleeg altijd de dierenarts.

4ccaad57-98ac-4fd9-8d8c-a5b601556995.jpeg

Luchtpijpmijten

Luchtpijpmijten komen voor in de luchtpijp, longen en de luchtzakken van een vogel, vooral in een warme en vochtige omgeving. Besmetting vindt plaats via besmette uitwerpselen van andere vogels. 

Ziekteverschijnselen: een piepende ademhaling, hoesten en niezen, de kop schudden, hijgen, vochtafscheiding uit de neus en niet meer zingen.

Bestrijding: behandeling met anti-luchtpijpmijtmiddel. De werkzame stof daarin is ivermectine. Dat product verkrijgbaar bij de dierenarts.

4cb9409e-e671-47d5-a96b-a5b6015569c4.jpeg

Wormen

Een worminfectie ontstaat doordat een vogel wormeieren of -larven van een besmette vogel binnenkrijgt. Wormeitjes van spoelwormen en haarwormen kunnen bijvoorbeeld binnendringen als overvliegende wilde vogels uitwerpselen in de volière laten vallen. Als een vogel een worminfectie heeft die niet overgaat, vermagert hij en verslechtert zijn toestand totdat hij sterft. Worminfecties komen het meest voor in de zomer.

Ziekteverschijnselen: vermagering, achteruitgang van de conditie, diarree, bloedarmoede.

Bestrijding: ontwormingskuur en na drie weken een herhalingskuur. Bij de aanwezigheid van wormen moet je al je vogels behandelen. Verder: complete ontsmetting van het binnenverblijf, drink- en voerbakken en nestkasten. Gooi zitstokken,wilgentakken en andere accessoires weg. Laat na zes weken de uitwerpselen van de vogel testen om zeker te weten dat hij wormvrij is.

a9d6efce-85ee-4952-a76c-a5b6015569ee.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met