Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Kippen in de winter & de zomer: het hele jaar lang je kippen beschermen

Kippen in de winter hebben nood aan wat extra verzorging, maar ook in de zomer neem je je maatregelen om Villa Kakelbont zo comfortabel mogelijk te maken. Zo pak je dat aan!

Wat is de ideale temperatuur voor kippen?

Kippen zijn gemakkelijk als het aankomt op de temperatuur, maar ze voelen zich kiplekker bij koele temperaturen rond de 12 à 15 °C. Kippen in de winter kruipen lekker tegen elkaar aan in het nachthok. In de warme zomermaanden hebben ze voldoende schaduw nodig om te schuilen.

De normale lichaamstemperatuur van een kip zit rond de 41 en 41,5 °C. Door zo’n hoge temperatuur geven ze gemakkelijker warmte af aan hun omgeving waardoor ze verschillende buitentemperaturen goed aankunnen.

Het is belangrijk om je kippen te beschermen tegen de weerelementen.

  • Je houdt ze daardoor sterk en gezond.
  • Elke kip reageert anders op regen en kou, omdat ze elk hun eigen verenpak en vetlaag hebben. Je gevederde vrienden met een dikkere vetlaag zijn beter bestand tegen kou dan die met een dunnere vetlaag en een dunner verenpak.
  • Hitte en vochtigheid verhogen het risico op de ziekte coccidiose.

Kippen in de winter - Aveve

Kunnen kippen in de winter tegen vrieskou?

Kippen kunnen in de winter tegen de kou. Ze zijn bestand tegen temperaturen onder het vriespunt, omdat hun verenkleed hen beschermt. Toch mag het ook niet te koud zijn voor je gevederde tuinvrienden, want dat heeft invloed op hun welzijn. Je neemt dan je voorzorgsmaatregelen om ze te beschermen.

Kou is minder erg dan een tochtig en vochtig nachthok. Je kippen worden ziek door tocht en vocht. Ook parasieten krijgen dan vrij spel.

Kippen in de winter - Aveve

Hoe bescherm je kippen in de winter?

Bescherm je kippen in de winter tegen het weer met een goed kippenhok dat een binnen- en buitenverblijf heeft. Hoe hou je kippen buiten in de winter? En hoe hou je kippen warm? Zo maak je het kippenhok winterproof!

  • Zorg voor voldoende beschutting in het kippenhok – minstens de helft van de aanbevolen ruimte van 1 à 1,5 m2 per kip. Maak afdakjes tegen de regen en sneeuw of zorg voor een grote boom in het hok waar je kippen onder kunnen schuilen.
  • Maak het nachthok en de legnesten tocht- en vochtvrij door ze goed te isoleren. Je isoleert hun verblijf met isolatieplaten die ze niet kapot pikken. Zo hebben je kippen het in de winter lekker warm en is het er in de zomer heerlijk fris.
  • Ga voor een nachthok met een raampje of ventilatieschuiven. Het hok heeft 1 raampje dat je met gaas afsluit zodat ongewenste bezoekers het hok niet betreden. Met 2 of meerdere raampjes ontstaat er tocht in hok.
  • Een goed nachthok beschikt over dubbelzijdige wanden.
  • Planten rondom het kippenhok zorgen voor extra beschutting en houdt de koude wind tegen. Controleer wel eerst welke planten giftig zijn voor kippen en welke niet.
  • Scherm tochthoeken in de ren af met planken of stevige zeilen.
  • Ruim de sneeuw in het kippenhok op zodat je kippen geen koude pootjes hebben.
  • Het is niet nodig om het kippenhok extra te verwarmen als het tocht- en vochtvrij is. Extra warmte zorgt voor te grote temperatuursverschillen.
  • Een goede bodembedekking in het kippenhok, zoals stro, zorgt voor voldoende warmte. Kippen houden ook zichzelf en elkaar warm. Ze zakken door hun poten en steken hun kop in hun veren terwijl ze dicht tegen elkaar aan kruipen.

Kippen in de winter - Aveve

Een groot probleem in de winter is het bevroren drinkwater in het kippenhok. Hoe los je dat op?

  • Ga voor een drinkbak van kunststof. Metaal is te koud in de winter. Het is daarbovenop mogelijk dat de lellen en de kammen van je kippen aan de bak vastvriezen.
  • Doe nooit heet water in de drinkbak. Het water verdampt en de condens komt op de kammen en lellen terecht die vervolgens bevriezen.
  • Ververs het drinkwater meerdere keren per dag. Kippen moeten ook in de winter genoeg drinken om gehydrateerd te blijven.
  • Heb je geen tijd om het drinkwater meerdere keren per dag te verversen? Haal dan een drinkbakverwarmer in huis om het water vloeibaar te houden.
  • Doe nooit antivriesproducten, zout of suiker in het water van je kippen. Dit is schadelijk voor de gezondheid van je tuinvrienden.
  • Het is mogelijk om ‘s avonds de drinkbak binnen te zetten. Kippen drinken niet als het donker is buiten. Ze gaan dan op stok.
  • Let ook op het kippenvoer: in de winter kunnen je kippen wel wat extra krachtvoer gebruiken om zichzelf warm te houden. Ga voor kippenvoer met extra koolhydraten en vetten, zoals een graanmix. Vul aan met eiwitrijke snacks, zoals gedroogde meelwormen.

Tip: Om kippen in de winter warm te houden, is het nodig om ze extra goed te verzorgen. De kam en poten zijn gevoelig voor bevriezing. Wrijf ze daarom in met een beetje uierzalf zodat ze goed gehydrateerd blijven en beschermd zijn tegen de vrieskou.

Kunnen kippen in de zomer tegen de hitte?

Kippen hebben net zoals mensen last van hitte in de zomer. Bij temperaturen boven de 30 °C is het ook bij hen puffen geblazen. Ze krijgen in sommige gevallen last van hittestress. Je kip hijgt met de snavel open, spreidt de vleugels en zet de veren recht om warmte kwijt te raken.

Kippen kunnen niet zweten zoals wij, maar voeren de hitte af van hun poten, lellen, veren en hun kam. Dit gaat prima als de kippen voldoende ruimte hebben om te scharrelen in de schaduw

Hoe bescherm je kippen in de zomer?

Kippen hebben in de zomer voldoende schaduw nodig. Je zorgt er idealiter voor dat 3/4 van de ren in de schaduw ligt tussen 12u en 18u. Hoe bescherm je jouw kippen nog meer in de zomer?

  • Plaats het kippenhok naar het zuidoosten zodat je tuinbewoners in de ochtend genieten van de milde zonnestralen en ‘s namiddags voldoende schaduw hebben.
  • Zorg voor voldoende beschutting in het kippenhok. Ga voor afdakjes of een grote boom die schaduw werpt in het hok. Je kippen hebben nood aan minstens de helft beschutting van de aanbevolen vrije uitloopruimte van 1 à 1,5 m2 per kip.
  • De nestkastjes en het nachthok zijn voldoende geventileerd. Haal zware bodembekking uit de hokken, want dit houdt de warmte te veel vast.
  • Struiken zijn ook een ideale schuilplaats voor kippen, net zoals een nachthok op poten. Controleer wel eerst of de beplanting in het kippenhok wel veilig is voor je dieren
  • Sluit de kippen ‘s nachts niet op in het nachthok. Het wordt er ‘s zomers veel te warm. Voorzie een paar stokken buiten zodat je kippen ‘s avonds in de ren kunnen uitrusten.
  • Voorzie voldoende vers drinkwater en ververs het dagelijks. Ga in de zomer voor een metalen drinkemmer die je op voorhand in de koelkast zet. Zo blijft het water lekker fris.
  • Geef je kippen bevroren lekkernijen, zoals fruit, groenten of meelwormen.
  • Zet een klein plonsbadje met een bodempje fris water in de ren. Kippen verliezen warmte via hun poten. Zo’n badje is dus ideaal om heerlijk te pootjebaden in de zomer.
  • Voorzie voldoende stofbadjes voor je kippen.

Kippen in de winter - Aveve

Na de zomer, tussen september en november, gaan kippen in de rui. Ze wisselen hun zomertenue in voor een dikker verenpak dat beter bestand is tegen de koudere wintertemperaturen. Het is dus volkomen normaal dat je kippen dan wat kale plekken hebben.

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met