Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een kitten in huis halen: je complete gids

Mag jij binnenkort een harig bolletje vol energie bij je thuis verwelkomen? Neem dan alle adviezen door voor een vlotte start met je kleintje en ontdek wat je allemaal in huis haalt voor een kitten.

Hoe kies je een kitten?

Je hebt de knoop eindelijk doorgehakt: je breidt je gezin uit met een kitten. Eén van de leukste dingen in het hele proces is natuurlijk dat je je toekomstige huisgenootje binnenkort gaat uitkiezen. Hoe pak je zo’n belangrijke keuze precies aan?

  • Er bestaat veel discussie rond de minimumleeftijd waarop kittens het nestje mogen verlaten. Wettelijk gezien mogen kittens in Vlaanderen het nestje verlaten als ze minstens 12 weken oud zijn, maar in Brussel ligt de leeftijd vast op 13 weken en in Wallonië al op 7 weken. Toch is het beter voor hun ontwikkeling om de kleintjes zolang mogelijk bij de moederpoes te houden. Het liefst tot ze ongeveer 16 weken oud zijn. Zo is je kat goed gesocialiseerd.
  • Alleen erkende handelaars mogen in Vlaanderen (kweker/asiel) en de rest van het land (BRU/WAL) katten verhandelen. Adopteer of koop dus steeds bij erkende asielen, fokkers en handelaars om het welzijn van je diertje te garanderen. Zij houden zich aan alle voorgeschreven regels , zoals verplichte castratie of sterilisatie en registratie.
  • Goede handelaars verhandelen alleen gezonde katten. Gezonde kittens hebben schone oogjes, een mooie vacht, een propere achterkant en een gezond gewicht. Ze zijn niet te mager, maar hebben ook geen hangbuikje. Het laatste wijst soms op een infectie met parasieten.
  • De persoonlijkheid van je kitten heeft nog geen vaste vorm. Kittens maken eerst 2 belangrijke socialisatieperiodes door vanaf ze 3 weken oud zijn tot hun 16e levensweek. In de socialisatieperiodes wordt de basis van hun karakter gelegd en leren ze nog belangrijke dingen van hun moeder en hun broertjes en zusjes.
  • De omgevingsfactoren en genetische eigenschappen spelen ook een belangrijke rol in het karakter van je kitten. Als je kitten goed gesocialiseerd is, reageert ‘ie beter op bepaalde prikkels in de omgeving, zoals de aanwezigheid van mensen en harde geluiden.

Goede handelaars geven om hun dieren. Ze geven je toekomstige kitten de juiste zorgen die je kleintje nodig heeft om later een gezonde en goed gesocialiseerde kat te zijn. Als je een kitten uit het nestje gaat kiezen, is het dus vooral belangrijk dat je afgaat op je eigen buikgevoel.

Speel even met de kittens en vraag aan de handelaar wat hun karaktertjes zijn. Aarzel ook niet om contact op te nemen met meerdere handelaars zodat je kan vergelijken. Ga uiteindelijk voor de handelaar en de kitten die jou het beste gevoel geven.

Kittens in nestje - Aveve

Neem je beter 1 of 2 kittens?

Het is altijd een goed idee om 2 kittens van hetzelfde nestje te adopteren. Kittens uit hetzelfde nestje hebben elkaar als vertrouwde factor in een nieuwe omgeving. Ze houden elkaar gezelschap en ze zijn elkaars favoriete speel- en knuffelmaatjes. Natuurlijk is het ook goed mogelijk om 2 kittens van verschillende nestjes te adopteren. Ook zij wennen heel gemakkelijk aan elkaar.

Heb je al een volwassen kat in huis en wil je je gezin toch uitbreiden met een nieuwe kitten? Hou er dan rekening mee dat je volwassen kat wat meer tijd nodig heeft om te wennen aan het nieuwe balletje energie dat zich plots in z’n territorium vestigt.

Katten trekken het liefst op met soortgenootjes van hun eigen leeftijd. Het is om die reden beter om het leeftijdsverschil tussen je volwassen huistijger en je nieuwe kitten zo klein mogelijk te houden, het liefst maximaal 2 jaar. Het is belangrijk om te weten dat oudere katten andere behoeftes en noden hebben dan kittens. Ze hebben soms wat meer nood aan rust terwijl kittens niets liever doen dan stoeien.

Kittens spelen met elkaar – Aveve

Wat haal je in huis voor een kitten?

Een kitten in huis halen komt ook met een boodschappenlijstje. Je hebt enkele basisartikelen nodig die geschikt zijn voor je katje. Ga bijvoorbeeld voor een kattenbak met een lage instap zodat je kleintje er zonder al te veel moeite in kan.

Katten houden van afwisseling. Je schaft dus het best meerdere spulletjes aan, ook als ze maar alleen zijn. Wat haal je in huis voor 1 kitten?

  • 2 kattenbakken
  • niet-klontvormende kattenbakvulling
  • 2 waterbakjes
  • 2 voederbakjes voor natvoer en droogvoer
  • speeltjes
  • kattenbedjes
  • 2 krabpalen
  • reismandje

Voorts haal je nog enkele verzorgingsproducten in huis. Als je een langharige kat hebt, zorg je bijvoorbeeld voor enkele kwaliteitsvolle borstels. Maar denk ook aan een kalmerende spray, haarbalpasta, gebitsverzorging, voedingssupplementen, een tekenpen en producten tegen ongedierte.

Ben je benieuwd hoe je vlot start met je nieuwe kat? Ontdek dan alle adviezen, tips en tricks over...

Hoe ziet de eerste nacht met een kitten eruit?

De eerste nacht met je kitten is voor jullie allebei spannend. Overdag krijgt je kitten allerlei prikkels binnen die je kleintje ‘s nachts moet verwerken. Blijf de eerste nacht bij je kitten slapen in een aparte, afgebakende ruimte met gesloten deuren en ramen. Verspreid verschillende kattenbedjes in de kamer en maak een comfortabel slaapplekje naast je eigen bed zodat je kat je aanwezigheid voelt.

Hoe maak je de eerste nacht zo comfortabel mogelijk?

  • Leg een warmwaterkruikje in het kattenbedje naast jouw slaapplek. Wikkel de kruik in een dekentje dat je van de handelaar hebt meegekregen. Hierin zit de geur van moederpoes en alle broertjes en zusjes. Wacht tot de kruik voldoende afgekoeld is.
  • Laat je kitten de kamer ‘s nachts op eigen houtje verkennen. Kittens slapen het grootste deel van de dag, maar ze delen hun slaapjes altijd op in meerdere dutjes per keer.
  • Gebruik een kalmerende spray of verdamper om je kitten wat meer gerust te stellen.
  • Maak je kitten voor bedtijd extra moe door nog even samen te spelen en te knuffelen.

Het is volkomen normaal dat je kitten de eerste nachten miauwt of zachtjes piept. Je kitten heeft namelijk wat tijd nodig om te wennen. Als je kleintje constant miauwt of piept een paar nachten op rij, dan is er waarschijnlijk wat meer aan de hand. Je kitten vindt het lastig om te wennen of voelt zich niet helemaal lekker.

Slaapplekje kat - Aveve

Welke voeding hebben kittens nodig?

Kittens hebben nood aan aangepaste voeding en voldoende vers drinkwater. Aangepaste voeding voor kittens speelt in op al hun verschillende noden, zoals die voor de groei en voor een sterk imuunsysteem. De eerste weken drinkt je kitten alleen moedermelk, na 3 weken kun je hun dieet aanvullen met kittenvoeding en na ongeveer 6 à 7 weken stappen ze volledig over op kittenvoeding.

  • Katten zijn carnivoren. Ze eten dus hoofdzakelijk vlees. Het natuurlijke dieet van je kitten bestaat dus uit veel eiwitten die je terugvindt in vlees, orgaanvlees en spierweefsel. Kittens hebben nood aan extra eiwitten en vetten om goed te groeien.
  • Kittens mogen zowel droogvoer als natvoer eten, zoals Aveve Optima+ Droogvoer voor kittens, Felix Natvoer voor katten soep met vis en Aveve Paté Multipack. Droogvoer is goed voor de tanden terwijl natvoer helpt met een gezonde vochtbalans. Variëren met voeding is belangrijk zodat je katten geen kieskeurige eters worden.
  • Katten hebben nood aan voldoende water, zo’n 50 ml per kilogram lichaamsgewicht. Kittens moeten voldoende gehydrateerd zijn om gezond te blijven. Zet het drinkbankje op een aparte plaats, weg van het voederbakje. Haal bij voorkeur een drinkfontein in huis. Katten houden namelijk van stromend water en drinken zo meer dan uit een gewoon drinkbakje.
  • Kittens eten hun maaltijden in kleine porties. Kijk op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding die je je kitten mag geven.

Ben je op zoek naar het juiste voedingsschema voor je kitten? Of wil je weten wat katten allemaal mogen eten en wat niet? Je vindt het antwoord op al je voedingsvragen terug in onze voedingsgids voor katten.

Katten hebben in elke levensfase nood aan aangepaste voeding, omdat hun noden veranderen. Kittens zijn actief en ze zijn nog volop in de groei. Geef je kitten aangepast voer voor juniors totdat ze 1 jaar oud zijn. De juiste kittenvoeding heeft een positieve invloed op hun algehele gezondheid. Het vormt de basis van een gezond volwassen leven voor je kat.

Vanaf wanneer stopt een kitten met groeien?

Je kitten blijft helaas niet klein. Na ongeveer 1 jaar is je kitten officieel volwassen, maar ze blijven dan nog steeds doorgroeien. Hun skelet krijgt nog volop vorm en hun botten worden wat sterker. Katten blijven groeien tot ze gemiddeld 2 à 3 jaar oud zijn, maar het ene ras is sneller volgroeid dan het andere. Katers worden in het algemeen wat groter dan vrouwelijke katten.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren.

Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met