Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

De beste verzorging van je drachtige teef

De zwangerschap van je teef is een boeiende en intensieve periode. Maar hoe weet je dat je teef drachtig is? En wat komt er allemaal bij kijken?

Is mijn teef drachtig?

Natuurlijk verschilt het per teef, maar gemiddeld zijn teefjes 63 dagen drachtig. Of je hond echt drachtig is, kan de dierenarts op de 21e dag vaststellen aan de hand van een echografie. Je ziet echter al eerder symptomen bij je teef die aangeven dat ze zwanger is. Drie weken nadat de teef gedekt is, krijgt ze maagklachten en weigert ze meestal te eten. Dit duurt ongeveer een week. Ook zwelt haar vulva op en rond de 5e week groeien haar tepels. Rond die tijd gaat het teefje ook rond haar middel uitzetten.

Hoeveel puppy’s verwacht mijn teef?

Als je teef zwanger is, is het belangrijk te weten hoeveel pups ze verwacht. Zo weet je bij de bevalling meteen of alle pups geboren zijn. Het aantal pups achterhaalt de dierenarts na de 45e dag van de zwangerschap, met een radiografie-opname. Op de opname telt hij het aantal zichtbare skeletjes. Voor de 45e dag is er bij de pups nog te weinig botvorming om de skeletjes van elkaar te onderscheiden.

edb9b34a-544e-4c48-a911-a5b60155c6d2.jpeg

Wat en hoeveel moet mijn drachtige teef eten?

Voor een drachtige teef is uitgebalanceerde, verteerbare voeding heel belangrijk. Het is de bouwsteen van haar ongeboren pups. Kies voor voeding die meer eiwitten dan haar normale voeding bevat en bouw dit langzaam op. Laat je in je AVEVE-winkel adviseren.

De eerste vijf weken heeft je teef geen extra voeding nodig. Na de 35e dag van de zwangerschap is dit wel nodig. De pups groeien dan snel en vragen steeds meer energie van hun moeder. Standaard krijgt een teef in deze fase iedere week 10% tot 15% voeding erbij, wat je verdeelt over 3 à 4 porties per dag. Neem voor een exacte hoeveelheid voeding contact op met je dierenarts.

Vlak voor de bevalling gaat je teef juist minder eten. Vanwege de groeiende pups kan haar maag minder uitzetten. Bied haar wel dezelfde hoeveelheid voeding aan, zodat ze kan eten naar behoefte. Pas als de geboren puppy’s over zijn gegaan op vaste voeding bouw je het voer van je teef weer af naar normale porties.

c8d5fdb6-dc31-4d0f-ad79-a5b60155c70a.jpeg

Wat mag een teef tijdens de zwangerschap niet eten?

Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.

1e1bc049-130b-419b-b091-a5b60155c735.jpeg

Heeft mijn zwangere teefje extra vitamines en mineralen nodig?

Als je kiest voor een hoogwaardige, goed uitgebalanceerde voeding, dan heeft zij geen extra vitamines en mineralen nodig. Calciumsupplementen zijn zelfs gevaarlijk voor een drachtige teef. Die supplementen zorgen tijdens de dracht juist voor een afname van het actieve calcium in het bloed van de teef. Geef eventuele calciumsupplementen pas weer zodra de pups over zijn gegaan op vaste voeding.

e6df556b-65e8-415b-800b-a5b60155c75a.jpeg

Welke zwangerschapskwalen kan een teef hebben?

Ook jouw teef kan te maken krijgen met zwangerschapskwalen. De meest voorkomende kwalen zijn:

  • Ochtendmisselijkheid:rond het moment dat je ’s morgens je hond eten geeft, braakt je teef een paar keer. Dit houdt minimaal een paar dagen aan.
  • Zwangerschapsdiabetes:je teef heeft erge dorst en plast veel. Ook valt ze flink af ondanks de extra voeding.
  • Zwangerschapsoedeem:je ziet een zwelling bij de achterste poten en het gebied rond de vulva.
  • Zwangerschapstoxemie: je teef weigert te eten en is erg suf.

Raadpleeg bij al deze kwalen de dierenarts.

4c1e032d-e5bb-436c-bcf4-a5b60155c6a3.jpeg

Wat heb ik nodig als mijn teef zwanger is?

Naast het extra voer heb je bij een drachtige teef nog een paar dingen nodig:

  • werpkist
  • wormenkuur
  • weegschaal

WerpkistEen werpkist is een box met een opstaande rand waar de teef makkelijk overheen stapt, maar de pups niet. Zet de werpkist al een paar weken voor de bevalling neer op een beschutte, tochtvrije plaats. Bedek de kist met krantenpapier en kussens waarvan je de hoezen dicht naait. Gebruik geen dekens of handdoeken, daar kunnen de pups in stikken.

WormenkuurPups worden vrijwel allemaal geboren met een wormbesmetting. Ontworm je teef daarom twee weken voor de uitgerekende bevallingsdatum nog een keer. De pups ontworm je als ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna ga je over op een ontwormingskuur van 4 x per jaar.

WeegschaalHet gewicht van de geboren pups vertelt je of ze voldoende voeding binnenkrijgen. Weeg ze iedere dag op hetzelfde tijdstip. Sommige pups vallen de eerste dag na de bevalling nog af. Daarna moeten ze iedere dag in gewicht toenemen. Voer zo nodig bij met puppymelk.

a21aab2e-722c-44b0-9fda-a5b60155c797.jpeg

Tips: de laatste weken van de dracht

  • Laat je hond tijdens de laatste 3 weken van de dracht niet meer wandelen in hondenparken, het risico op een infectie is nu te groot.
  • Zorg voor zo weinig mogelijk bezoek de laatste vier weken van de dracht.
  • Trek bij binnenkomst direct je schoenen uit en was je handen.
  • Geef je hond zoveel mogelijk rust, maar neem haar wel dagelijks mee om te wandelen.
c653f727-9c45-4fb4-8897-a5b60155c7bc.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met