Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

De castratie van een hond

Je hond wel of niet laten castreren? Het heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Hier lees je er alles over, zodat je een weloverwogen beslissing maakt.

Wat gebeurt er bij de castratie van mijn hond?

Bij een castratie wordt je hond onvruchtbaar gemaakt door de zaadballen of eierstokken operatief te verwijderen. Dit gebeurt onder volledige narcose. Bij een teef zal je dierenarts ook controleren of hij afwijkingen aan de baarmoeder kan vaststellen. Als hij die tegenkomt zal hij die ook direct verwijderen.

Na de operatie moet de hond goed wakker worden en daarna mag hij weer mee naar huis.

Is mijn hond na de castratie meteen onvruchtbaar?

Teven zijn onmiddellijk na de castratie onvruchtbaar, reuen niet. Bij hen is tot een paar dagen na de operatie nog vruchtbaar sperma aanwezig in hun prostaat en zaadleiders. Houd hier rekening mee wanneer je je hond uitlaat, zeker in losloopgebieden.

d6c9b348-21ce-4153-a81f-a5b60155bd0b.jpeg

Welke voordelen heeft de castratie van mijn hond?

De meeste reuen worden gecastreerd om vervelend gedrag tegen te gaan, de meeste teefjes om loopsheid en dracht te voorkomen.

Een reu kan door de hormonen dominant gedrag vertonen en weglopen. Een castratie is dan vaak de beste oplossing. Zorg er wel voor dat je zeker weet dat de gedragsproblemen echt een hormonale oorzaak hebben voordat je je hond om die reden laat castreren. Andere voordelen voor een reu:

  • Hij reageert niet meer op loopse teven.
  • Hij krijgt geen voorhuidontsteking meer.
  • Het markeren met urine wordt minder.
  • Verminderd risico op vergroting en ontsteking van de prostaat.

Een teef wordt door de castratie niet meer loops en kan niet meer drachtig worden. Andere voordelen voor een teef:

  • Ze krijgt geen baarmoederontsteking meer
  • Het risico op een melkkliertumoren wordt minder
  • Verminderd risico op suikerziekte
  • Geen schijnzwangerschap meer, net na de operatie kan dit nog wel één keer voorkomen
47f39788-68aa-47db-8fe3-a5b60155bd43.jpeg

Gevolgen van castratie van de hond

De castratie van je hond kan mogelijke nadelen hebben, zoals:

  • Risico op incontinentie.
  • Kans op overgewicht.
  • Bij sommige rassen kan de structuur van de vacht veranderen.
  • Castratie is definitief en kan niet meer teruggedraaid worden.

Het risico op incontinentie verschilt per ras. Meestal zijn grote hondenrassen er gevoeliger voor dan kleinere hondenrassen. Ook is het zo dat hoe jonger je je hond laat castreren, hoe groter het risico op incontinentie is. Als je hond incontinentie krijgt, is dit voor het leven. Al zijn er medicijnen om dit probleem te helpen verminderen.

ace42348-c940-4bb4-908c-a5b60155bd72.jpeg

Wat is de beste leeftijd van mijn hond voor castratie?

Het hangt van het geslacht af hoe oud je hond moet zijn voordat je hem laat castreren. Een teefje loopt een groter risico op incontinentie als je ze jong castreert. Je verlaagt hiermee echter wel het risico op melkkliertumoren. Het advies is om haar drie maanden na haar eerste loopsheid te laten opereren. Verwacht de eerste loopsheid als ze zes maanden tot een jaar oud is.

Een reu wordt geslachtsrijp als hij zeven à acht maanden oud is. Je kan hem best laten castreren op een leeftijd van ongeveer zes maanden.

0a48dfc8-fdd6-4f5e-a7fa-a5b60155bd98.jpeg

Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?

Vaak wordt de castratie van een teef automatisch sterilisatie genoemd. Toch is dit niet juist. Als bij je teef de eileiders worden verwijderd, is dit een castratie. Bij een sterilisatie wordt je hond onvruchtbaar gemaakt door de zaad- of eileiders te onderbreken.

Een sterilisatie is dus iets anders dan castratie. Beide ingrepen worden zowel bij reuen als bij teven uitgevoerd. Een voordeel van sterilisatie is dat het minder ingrijpend is voor je hond. Wel is het zo dat een sterilisatie geen gedragsveranderingen bij reutjes teweegbrengt omdat de productie van het geslachtshormoon actief blijft.

478e2dd9-46df-4469-aeba-a5b60155bdc2.jpeg

Welk alternatief is er voor castratie?

Voor teven zijn er twee alternatieven voor castratie; de prikpil en de pil in tabletvorm. Hoewel de pil in de tabletvorm alleen aan te raden is als je de loopsheid slechts korte tijd wil uitstellen. Tijdens de periode dat je de loopsheid wilt uitstellen, geef je je hond iedere dag een hormoontabletje.Om de loopsheid van je teef blijvend tegen te gaan, is de prikpil een alternatief. Ze krijgt de hormonen dan via een injectie ingespoten. De eerste prikpil krijgt ze drie maanden na haar eerste loopsheid. Daarna moet ze iedere vijf maanden een nieuwe hormooninjectie krijgen. Let op: de prikpil verhoogt wel de kans op baarmoederontsteking!

Het alternatief voor je reu is een chemische castratie. Dit kan via een implantaat of injectie. Het implantaat maakt je reu zes tot twaalf maanden onvruchtbaar door een stofje af te geven dat het mannelijke geslachtshormoon onderdrukt.De hormooninjectie is bij je reu alleen handig als je zijn vruchtbaarheid tijdelijk wil onderdrukken. De injectie heeft maar vier weken effect. Wel geeft het een goed beeld van hoe het gedrag van een reu zou veranderen bij een operatieve castratie.

c466ceca-9856-49f9-b721-a5b60155bca4.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met