Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Wat te doen als je hond is overleden

Het overlijden van je viervoeter is een pijnlijk en verdrietig moment. Het helpt als je van tevoren al nadenkt over wat je gaat doen met het lichaam van je hond wanneer hij overleden is.

Mijn hond is overleden, wat nu?

Afscheid nemen van je hond is nooit gemakkelijk, maar een mooi afscheid biedt troost. De mogelijkheden voor een waardig afscheid en de wetgeving zijn per gemeente verschillend. Vraag daarom je dierenarts om advies.

Wat zijn de mogelijkheden wanneer mijn hond overleden is?

Er zijn een aantal plaatsen waar je met het lichaam van je hond terecht kunt:

  • dierenbegraafplaats
  • crematorium
  • op laten halen of naar de dierenarts brengen (destructie)
  • begraven in de tuin
b7258893-77a1-4041-8513-a5b60155fbc2.jpeg

Hoe ziet een dierenbegraafplaats eruit?

Een dierenbegraafplaats is meestal gekoppeld aan een dierenuitvaartcentrum. Vaak is er ook een crematorium aanwezig. De hond krijgt een eigen graf, waarbij je een steen kan plaatsen. Voorafgaand aan de begrafenis is er de mogelijkheid om een herdenkingsbijeenkomst in het dierenuitvaartcentrum te houden. Je betaalt ieder jaar huur voor het graf.

ece46f53-eac2-47af-821f-a5b60155fb93.jpeg

Wat gebeurt er bij een hondencrematie?

Kies je ervoor om de hond te laten cremeren, dan kun je hem laten ophalen of zelf naar het crematorium brengen. Bij het crematorium is er gelegenheid om een afscheidsdienst te houden of om zonder dienst afscheid van je hond te nemen. Vraag bij het crematorium wat de mogelijkheden zijn.

Er zijn ook verschillende mogelijkheden wat de crematie betreft. Zo kun je je viervoeter apart laten cremeren of met andere dieren samen. Het uitstrooien van de as gebeurt in een strooiweide of je kan de as meenemen in een urn naar keuze. 

Het krijgen van een urn met de as van je dier maakt het afscheid definitief. Misschien is het moeilijk om zelf langs het crematorium te gaan om de urn op te halen. In dat geval kan de urn ook bij de dierenarts afgegeven worden, zodat je hem daar op kunt halen.

85a809a9-5bdf-4343-ba7d-a5b60155fc37.jpeg

Wat betekent destructie?

Als je hond overlijdt, kan je kiezen voor ‘destructie’. Destructie houdt in dat de hond bij de dierenarts blijft voor verwerking. Uiteindelijk worden resten vaak gebruikt om door middel van verbranding energie op te wekken. Wanneer je je hond voor destructie aanbiedt, kan je hem achterlaten bij de dierenarts, bij een gemeentelijk verzamelpunt brengen of laten ophalen door de dierenambulance.

Raadpleeg voor informatie de gemeentelijke milieudiensten.

dadf9a69-5743-400b-ad7b-a5b60155fc61.jpeg

Mag ik mijn hond in de tuin begraven?

Je mag niet in iedere gemeente je hond in je tuin begraven. Kijk het daarom even na op de website van je gemeente of informeer telefonisch.

Begraven mag in ieder geval niet:

  • als je hond gestorven is aan een besmettelijke ziekte
  • als je in een huurhuis woont
  • als je hond meer dan 10 kg weegt
  • als de grond klei- of leemachtig is
  • als de put minder dan een halve meter diep is

Als je hem iets mee wilt geven, zijn alleen biologisch afbreekbare verpakkingen toegestaan.

e0802ea8-57ac-4837-901c-a5b60155fc95.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met