Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Starten met konijnen: wat hebben ze nodig?

Overweeg je om een konijn in huis te halen? Dan wil je natuurlijk precies weten wat een konijn nodig heeft. Konijnen zijn sociale dieren die sowieso voldoende plaats nodig hebben voor een gezond en gelukkig leven. Ontdek verder wat je konijnen het liefst op het menu hebben en hoe hun droomverblijf – zowel binnen als buiten – eruitziet.

Is een konijn iets voor jou?

Een konijn is een fantastisch huisdier voor wie op zoek is naar een zachtaardige, intelligente en nieuwsgierige kompaan. Er zijn veel verschillende soorten konijnen om uit te kiezen, variërend in grootte, kleur en persoonlijkheid. Sommige van de meest voorkomende rassen zijn het rexkonijn, het dwergkonijn en natuurlijk ook de imposante Vlaamse reus.

Maar voordat je besluit om een konijn als huisdier te nemen, is het belangrijk om te weten wat een konijn nodig heeft. We zetten alles op een rijtje en geven je een checklist om uiteindelijk al dan niet te kiezen voor een konijn.


  • Konijnen hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen en te spelen, dus een kooi of een hok alleen is niet genoeg. Investeer daarom in een ruime konijnenren of geef je diertjes een losloopruimte ter beschikking. Een konijn heeft dagelijks beweging nodig en moet minstens een paar uur per dag vrij kunnen rondlopen.

  • Hoewel konijnen zeker liefdevol kunnen zijn en van interactie met hun eigenaar houden, zijn ze niet de grootste knuffeldieren. Het is belangrijk om hun grenzen te respecteren en hen op hun eigen manier te benaderen. Als je bereid bent om wat tijd en moeite te investeren in de band met je konijn, kun je natuurlijk wel een liefdevol en speels huisdier krijgen.

  • Alle huisdieren kosten natuurlijk wel wat geld. Terugkomende kosten zijn onder andere die van hun voeding, bodembedekking en inrichting. Een jaarlijkse check-up bij de dierenarts en vaccinaties zijn ook nooit een overbodige luxe.

  • Je huisdieren moeten gezonde voeding krijgen, bestaande uit hooi, groenten en kwalitatief droogvoer. Konijnen hebben ook elke dag vers water nodig om gehydrateerd te blijven.

Met de juiste zorg en aandacht kunnen konijnen geweldige huisdieren zijn. Zorg ervoor dat je begrijpt wat een konijn nodig heeft voordat je er een als huisdier neemt.

Konijn en baasje – Aveve

Solo of in groep?

Konijnen zijn groepsdieren. Zorg voor minstens 1 konijnenvriendje. Een konijn alleen verveelt zich snel en wordt eenzaam. Een combinatie die bijna altijd werkt, is een koppeltje waarvan het mannetje gecastreerd is. Geef ieder konijn voldoende ruimte en een schuil- en slaapplek, zo bewaar je de vrede.

Voeg niet zomaar een onbekend konijn toe aan een groep. Een nieuw dier wordt niet zomaar geaccepteerd. De kennismaking tussen een nieuw konijn en een bestaande groep moet geleidelijk aan gebeuren. Ontdek onze tips om konijnen aan elkaar te introduceren.

Konijnen zijn groepsdieren

Wat geef je je konijn te eten en te drinken?

Konijnen zijn echte planteneters. Ze eten voornamelijk hooi, basisvoeding voor konijnen en bepaalde verse groenten. Hun dieet is daarom erg vezelrijk. Vezels zitten voornamelijk in het hooi dat ze krijgen. Je mag je konijnen dus dagelijk onbeperkt hooi aanbieden. Lees alles over de voeding van konijnen.

Wat heeft een konijn nodig?

  • Basisvoeding: hooi of kruidenhooi, onbeperkt
  • Bijvoeding: kwalitatief droogvoer (met mate)
  • Verse groenten zoals andijvie, witloof, spinazie, wortelloof (met mate)
  • Gras en paardenbloemen (met mate)
  • Takken om op te knagen (wilgen- of fruittakken)
  • Dagelijks vers drinkwater

Voedingstips:

  • Overschakelen naar een ander soort droogvoer? Doe het altijd geleidelijk en meng het nieuwe voer eerst met het oude. Zo kunnen je dieren het eten beter verteren.
  • Laat konijnen ook geleidelijk wennen aan gras en nieuwe soorten groenten.
  • Beperk suikerrijke producten zoals wortelen en fruit. Te veel suiker verstoort de darmwerking.

Wat geef ik mijn konijn te eten en te drinken?

Huisvesting: binnen of buiten?

De meeste konijnen leven buiten, maar binnen zijn ze ook gelukkig. Ieder gezond konijn kan buiten wonen als het verblijf aan enkele eisen voldoet: het buitenhok moet waterdicht en tochtvrij zijn en er is altijd voldoende schaduw bij zonnig weer.

Weet je nog niet zeker of je je konijnen – of knaagdieren – nu buiten of binnen wil houden? Bekijk dan eens de pluspunten van beide mogelijkheden.

De voordelen van konijnen binnen:

  • stabiele temperatuur
  • minder tocht en vocht
  • meer contact met het dier

De voordelen van konijnen buiten:

  • meer ruimte voor een groot verblijf
  • meer natuurlijke omstandigheden
  • geen uitwerpselen binnenshuis

Tip: Wil je het hok nog beter isoleren? Dat kan door extra bodembedekking, zoals stro, te voorzien. Controleer bij extreme temperaturen regelmatig of het drinkwater niet bevriest of niet te warm wordt.

Konijnen in verblijf – Aveve

Het konijnenverblijf – zowel voor binnen als voor buiten – is gericht op het grootste konijn. We geven je de minimale maat voor konijnen die onbeperkt toegang hebben tot een losloopren of losloopruimte. Hebben je konijnen geen ren ter beschikking? Vergroot de minimale oppervlakte (l x b x h) dan met minstens 25% en laat de konijnen regelmatig buiten het hok rondlopen.

  • Dwergkonijn (tot 1,7 kg): 120 x 60 x 50 cm
  • Klein konijn (1,7 tot 3 kg): 160 x 80 x 60 cm
  • Middelgroot konijn (3 tot 5 kg): 180 x 90 x 70 cm
  • Groot konijn (5 kg): 210 x 100 x 80 cm
  • Voor elke kilo meer dan 5 kg: 15 cm langer en 5 cm hoger

Hoe zorg je voor het ideale konijnenverblijf?

Wil je het perfecte konijnenverblijf inrichten? Start dan sowieso met een ruim basisverblijf en voldoende bewegingsruimte, zoals een konijnenren. Maak het konijnenparadijs vervolgens af met decoratie en speelgoed. Zo is het verblijf uitdagend genoeg en vervelen je konijnen zich niet. Hier is je checklist:

  • Drinkfles met stalen drinktip
  • Voederschaaltje (knaagbestendig en zwaar genoeg)
  • Hooiruif
  • Schuilplekken (minstens één per dier)
  • Complexe inrichting (etages, tunnels, holle boomstammen, kartonnen dozen,..)
  • Een buitenren
  • Knaagmateriaal
  • Een dikke laag bodembedekking

Hoe zorg ik voor het ideale konijnenverblijf?

Huisvesting voor je konijnen: 5 vuistregels

1. Geef je konijn genoeg ruimte Ga altijd voor minstens 2 konijnen. Een kooi voor 2 middelgrote dieren is minstens 180 centimeter lang, 90 centimeter breed en 70 cm hoog. Konijnen zijn erg actief. Geef ze daarom een ren of geef ze onbeperkte toegang tot een konijnproof tuin. Hoe meer ruimte, hoe beter!

2. Kies een geschikte plek Plaats het verblijf op een rustige plaats. Vermijd direct zonlicht, contact met andere hittebronnen, tocht en sigarettenrook. Konijnen zijn gevoelig voor oververhitting. Ze voelen zich het prettigst bij temperaturen tussen de 12 en 22 °C.

3. De juiste bodembedekking Als bodembedekking zijn strokorrels, houtvezel, hennepvezel of stro geschikt. Hoe dikker de bodembedekking, hoe beter. Konijnen houden van graven. Je kan de verschillende soorten bodembedekking gerust mengen met elkaar.

4. Maak de kooi regelmatig schoon Verwijder dagelijks oud bederfbaar voer en uitwerpselen. Reinig de hele kooi 1 keer per week grondig. Leg na de schoonmaak opnieuw wat oud nestmateriaal in de kooi. Zo herkent je konijn z’n geur en de vertrouwde kooi.

5. Zorg voor een leuke inrichting Konijnen zijn erg nieuwsgierig en gaan graag op avontuur. Geef ze voldoende ruimte en geschikte voorwerpen om mee te spelen. Zo voorkom je dat je konijn zich gaat vervelen.

Huisvesting voor je konijn

Nog meer weten over konijnen? Download hier de uitgebreide folder.

Onze medewerkers staan steeds voor jou klaar in de winkel met gericht advies. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor je dieren, de tuin en om heerlijke lekkernijen op tafel te toveren. Vind een winkel in je buurt

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met