Zo start je je urban jungle
We <3 de urban jungle-trend! Maar hoe begin je eraan? Welke tropenjongens moet je hebben voor een instant jungle-gevoel?
Plantenfluisteraar Melissa toont je de weg door de brousse.
Zo start je je urban jungle
We <3 de urban jungle-trend! Maar hoe begin je eraan? Welke tropenjongens moet je hebben voor een instant jungle-gevoel?
Plantenfluisteraar Melissa toont je de weg door de brousse.
1. Pachira uit Zuid- en Centraal-Amerika
Deze prachtige plant komt oorspronkelijk uit de tropische moerassen van Zuid- en Centraal-Amerika. Hello, jungle feeling! Je herkent ‘m aan de mooi gevlochten stam en de weelderige kruin met puntvormige, donkergroene bladeren.
De Pachira wordt je favoriete groene vriend, echt. Hij vraagt niet veel verzorging, en al helemáál niet als hij op het juiste plekje staat. Waar dat is? In de schaduw, aan een raam op het noorden of op 1 meter van een raam op het westen of het oosten.
Daar zegt je Pachira geen nee tegen. Voeg in de lente en zomer een scheutje meststof toe aan je gietwater en hoor hoe zijn bladeren ‘gracias’ ruisen.
Eén keer per jaar als je een jonge Pachira van kleiner dan 1 meter hebt. Zo’n jonkie groeit snel en dan vliegen de voedingsstoffen uit de potgrond erdoor. Is je Pachira al wat ouder en groter, dan volstaat het om de bovenste 5 à 10 cm aarde te vervangen door een verse laag.
2. Alocasia uit de regenwouden van Azië
Nog zo’n instant-junglebooster! De Alocasia groeit van nature in de regenwouden van Azië. Zijn bladeren zijn zo groot dat hij ook wel Olifantsoor wordt genoemd (Cute, hé).
De Alocasia is geen moeilijke huisgenoot, maar je moet wel even goed bedenken waar je ‘m neerzet. Hij houdt van veel licht en kan zelfs een beetje ochtend- of avondzon verdragen. Als hij zelf mocht kiezen, dan werd het een plekje aan een raam op het oosten, westen of noorden. Als de Alocasia te donker staat, zal hij naar het licht groeien en krijgt hij hele lange stengels.
Zo geef je deze tropenjongen een thuisgevoel:
’t Zal wel zijn! De Alocasia is een snelle groeier en dat vraagt veel energie. Zeker in de lente en zomer voeg je best minstens 1 x per maand maar optimaal 2 x per maand een scheutje meststof toe aan het water. In de winter houdt je plant een soort winterslaap, dan hoeft het niet.
Eens in de twee jaar, zo rond januari-februari, kijk je best eens in je pottenvoorraad. Kies een pot die 20% groter is, zo hebben de wortels weer wat speelruimte.
Kijk even waar die bladeren zitten. De onderste en oudste bladeren worden sowieso geel-bruin, da’s normaal . Het oudste blad zal na een tijdje afsterven. Dit mag je gewoon wegknippen. Zolang de plant steeds nieuwe bladeren aanmaakt is er geen vuiltje aan de lucht. Als ook de andere bladeren beginnen te verkleuren, heeft je plant wellicht last van natte voeten. Geef per gietbeurt wat minder water.
3. Philodendron uit de Caraïben
Ben jij een Tarzan of Jane zonder groene vingers? Dan is de Philodendron je perfecte jungle-plant. Zijn donkergroene, grote, dikke bladeren geven je woonkamer een tropisch gevoel cadeau. In ruil hoeft hij nauwelijks verzorging.
Overal, behalve in direct zonlicht. Je kan ‘m zelfs op een donker plekje neerzetten. We zegden het al, een makkelijke huisgenoot.
Awel, dat lust je Philodendron wel. Trakteer ‘m in de lente en zomer één keer per twee weken op een scheutje Aveve vloeibare meststof voor kamerplanten, en merk hoe hij floreert. In de winter hoeft je plant geen plantenvoeding. Hij gaat in rust, en dat mag jij dus ook.
Chill, dat hoeft maar om de paar jaar. Je Philodendron heeft luchtwortels, waardoor de ondergrondse wortels niet zo heel snel groeien.
Alle alarmbellen rinkelen! Als de oudste bladeren geel kleuren, dan wijst dat op wortelrot, een probleem dat ontstaat door overmatig gieten. Je Philodendron moet meteen op waterdieet.
Dit is Melissa, de plantenspecialist bij Aveve. Ze noemt zichzelf een echte plant-addict en da’s niet gelogen. Geef haar een stekje en het groeit als kool! Deze veggie mama van twee kweekt in haar ecologische moestuin ook zélf kool, sla, tomaten… maar laat het klaarmaken met plezier aan haar man over.
Ook de Strelitzia past perfect in de jungle van je woonkamer. Het exemplaar van Caroline uit Mechelen krijgt bruine vlekken. Plantenfluisteraar Melissa weet waarom.