Zo start je je urban jungle


We <3 de urban jungle-trend! Maar hoe begin je eraan? Welke tropenjongens moet je hebben voor een instant jungle-gevoel?
Plantenfluisteraar Melissa toont je de weg door de brousse.
Drie tropische toppers uit de hele wereld

1. Pachira uit Zuid- en Centraal-Amerika


Deze prachtige plant komt oorspronkelijk uit de tropische moerassen van Zuid- en Centraal-Amerika. Hello, jungle feeling! Je herkent ‘m aan de mooi gevlochten stam en de weelderige kruin met puntvormige, donkergroene bladeren.

Pachira of geldboom verzorgen
Waar zetten?

De Pachira wordt je favoriete groene vriend, echt. Hij vraagt niet veel verzorging, en al helemáál niet als hij op het juiste plekje staat. Waar dat is? In de schaduw, aan een raam op het noorden of op 1 meter van een raam op het westen of het oosten.


Hoeveel water?

 • één tropische regenbui per 3 weken

  Niks geen klein slokje water per week, maar eens in de 3 weken een fikse plens water. In de zomer mag dat iets vaker: eens in de twee weken. Waarom dat het beste is? Het geheim zit ‘m in de stam. Die slaat het vocht op en geeft het geleidelijk vrij. Check voor je gaat gieten de potgrond, die moet mooi droog staan.

 • in de winter: 1 x per week benevelen

  Passeer in de winter geregeld met je plantenspuit. Want droge lucht, daar houdt-ie niet van.
Ook bemesten?

Daar zegt je Pachira geen nee tegen. Voeg in de lente en zomer een scheutje meststof toe aan je gietwater en hoor hoe zijn bladeren ‘gracias’ ruisen.


Wanneer verpotten?

Eén keer per jaar als je een jonge Pachira van kleiner dan 1 meter hebt. Zo’n jonkie groeit snel en dan vliegen de voedingsstoffen uit de potgrond erdoor. Is je Pachira al wat ouder en groter, dan volstaat het om de bovenste 5 à 10 cm aarde te vervangen door een verse laag.


Eerste hulp bij Pachira-problemen

 • De bladeren worden geel. Je Pachira krijgt te veel licht. Zoek een raam op het noorden en alles komt goed.

 • De bladeren worden bruin. Dat is een moeilijke. Bruine bladeren worden veroorzaakt door te veel óf te weinig water.

 • De bladeren vallen af. Staat je Pachira in de tocht? Geen twijfel mogelijk, daar houdt deze jungle boy niet van. Het kan ook zijn dat de lucht te droog is, vaak een gevolg van onze warmgestookte, winterse huiskamers. De oplossing: elke week even verstuiven met de plantenspuit.

 • Je Pachira krijgt weinig bladeren: vermoedelijk staat hij te donker. Zoek een plekje aan een raam op het noorden.2. Alocasia uit de regenwouden van Azië


Nog zo’n instant-junglebooster! De Alocasia groeit van nature in de regenwouden van Azië. Zijn bladeren zijn zo groot dat hij ook wel Olifantsoor wordt genoemd (Cute, hé).

Alocasia verzorgen
Waar zetten?

De Alocasia is geen moeilijke huisgenoot, maar je moet wel even goed bedenken waar je ‘m neerzet. Hij houdt van veel licht en kan zelfs een beetje ochtend- of avondzon verdragen. Als hij zelf mocht kiezen, dan werd het een plekje aan een raam op het oosten, westen of noorden. Als de Alocasia te donker staat, zal hij naar het licht groeien en krijgt hij hele lange stengels.


Hoeveel water?

Zo geef je deze tropenjongen een thuisgevoel:

 • 1 x per week gieten, maar geen té grote hoeveelheden. De grond zou altijd licht vochtig moeten zijn. In de winter mag je zelfs eens een weekje overslaan.

  Leuk weetje: als je te veel water geeft, dan pinkt je Alocasia een traan weg. Echt! Je plant vormt druppeltjes op de punten van de bladeren om zo het overtollige vocht weg te krijgen. Ook als je Alocasia te weinig water krijgt, zegt-ie het gewoon: dan laat hij zijn bladeren hangen.

 • 1 x per week verstuiven. Zo creëer je een hoge luchtvochtigheid, daar houdt-ie van.
Ook bemesten?

’t Zal wel zijn! De Alocasia is een snelle groeier en dat vraagt veel energie. Zeker in de lente en zomer voeg je best minstens 1 x per maand maar optimaal 2 x per maand een scheutje meststof toe aan het water. In de winter houdt je plant een soort winterslaap, dan hoeft het niet.


Wanneer verpotten?

Eens in de twee jaar, zo rond januari-februari, kijk je best eens in je pottenvoorraad. Kies een pot die 20% groter is, zo hebben de wortels weer wat speelruimte.


Eerste hulp bij Alocasia-problemen:

 • de bladeren worden geel-bruin

Kijk even waar die bladeren zitten. De onderste en oudste bladeren worden sowieso geel-bruin, da’s normaal . Het oudste blad zal na een tijdje afsterven. Dit mag je gewoon wegknippen. Zolang de plant steeds nieuwe bladeren aanmaakt is er geen vuiltje aan de lucht. Als ook de andere bladeren beginnen te verkleuren, heeft je plant wellicht last van natte voeten. Geef per gietbeurt wat minder water.
3. Philodendron uit de Caraïben


Ben jij een Tarzan of Jane zonder groene vingers? Dan is de Philodendron je perfecte jungle-plant. Zijn donkergroene, grote, dikke bladeren geven je woonkamer een tropisch gevoel cadeau. In ruil hoeft hij nauwelijks verzorging.

Philodendron verzorgen
Waar zetten?

Overal, behalve in direct zonlicht. Je kan ‘m zelfs op een donker plekje neerzetten. We zegden het al, een makkelijke huisgenoot.


Hoeveel water?

 • 1 x per week water geven is voldoende. De plant kan beter tegen een keer te weinig water dan te veel.

  Vergeet je ’t een keer? Geen man over boord. Bedenk dat té veel water leidt tot wortelrot, de belangrijkste doodsoorzaak van deze plant. Ideaal is een licht vochtige grond. Dat check je zo: druk je vinger diep in de grond en kijk of er aarde blijft kleven. Ja? Super, je hoeft voorlopig niets te doen. Wil je op zeker spelen, dan laat je de potgrond best ietwat droog worden voor je je gietertje vult.

Ook bemesten?

Awel, dat lust je Philodendron wel. Trakteer ‘m in de lente en zomer één keer per twee weken op een scheutje Aveve vloeibare meststof voor kamerplanten, en merk hoe hij floreert. In de winter hoeft je plant geen plantenvoeding. Hij gaat in rust, en dat mag jij dus ook.

Wanneer verpotten?

Chill, dat hoeft maar om de paar jaar. Je Philodendron heeft luchtwortels, waardoor de ondergrondse wortels niet zo heel snel groeien.


Eerste hulp bij Philodendron-problemen:

 • je plant krijgt gele bladeren

Alle alarmbellen rinkelen! Als de oudste bladeren geel kleuren, dan wijst dat op wortelrot, een probleem dat ontstaat door overmatig gieten. Je Philodendron moet meteen op waterdieet.

 Dit is Melissa, de plantenspecialist bij Aveve. Ze noemt zichzelf een echte plant-addict en da’s niet gelogen. Geef haar een stekje en het groeit als kool! Deze veggie mama van twee kweekt in haar ecologische moestuin ook zélf kool, sla, tomaten… maar laat het klaarmaken met plezier aan haar man over.

Video: Wat is mis met de Strelitzia van Caroline?

VIDEO: Wat is er mis met de Strelitzia van Caroline?


Ook de Strelitzia past perfect in de jungle van je woonkamer. Het exemplaar van Caroline uit Mechelen krijgt bruine vlekken. Plantenfluisteraar Melissa weet waarom.