Deze 3 planten kan je makkelijk stekken


Start je met stekken? Met deze drie toppers lukt het zeker! En al helemáál met de tips van Plantenfluisteraar Melissa.
Maak kennis met drie stek-wonders

Tradescantia of vaderplant stekken

1. De uitbundige Tradescantia zebrina


Natuurlijk ken je ‘m, deze enthousiaste hangplant! Hij voelt zich het best op een licht plekje, zonder direct zonlicht. Verbleken de blaadjes? Dat is zijn manier om te zeggen: zet me wat meer in het daglicht, alsjeblieft-dankjewel…


Hoe verzorgen?

De Tradescantia is een makkelijke huisgenoot. Eén à twee keer per week een scheutje water geven en de blaadjes bevochtigen met een plantenspuit, klaar! Tussen twee gietbeurten mag je de grond iets laten uitdrogen, zo voorkom je wortelrot.

Wil je ‘m echt verwennen, dan geef je je Tradescantia in de lente en zomer wat extra meststof. Zo krijgt deze snelle groeier een extra boost. Ideaal als je wilt gaan stekken.


Hoe stekken?

 • Simpel, knip of breek een takje af waar zo’n 8 blaadjes op staan.

 • Haal de onderste blaadjes weg, zodat je steeltje wat langer wordt.

 • Stop dit takje in water en zet op een lichte plaats tot er een worteltje is gegroeid van zo’n 5 à 10 cm. Daarna mag je jonkie verhuizen naar potgrond. Plant een paar takjes bij elkaar, zo krijg je een vollere plant. Hou de aarde in het begin goed vochtig, maar niet nat.

 • Je kan het takje ook rechtstreeks in de potgrond planten. Hou ook dan de aarde goed vochtig.Begonia maculata of stippenbegonia stekken

2. De vrolijke stippenbegonia


Deze begonia met witte polka dots is de eye catcher van de kamer! Je zet ‘m best op een lichte plek, zonder directe zonnestralen op de bladeren. Als je begonia zich goed voelt, zal-ie enthousiast groeien (denk aan plantenstokjes ter ondersteuning!) en je belonen met trosjes witte bloemen.


Hoe verzorgen?

Je stippenbegonia – officieel: begonia maculata – heeft niet veel nodig. Eén keer per week een beetje water en af en toe een extraatje toestoppen, zoals deze extra meststof. Tussen twee gietbeurten mag je de potgrond gerust wat laten opdrogen.


Hoe stekken?

 • Een blad alleen is niet genoeg. Knip een deel van de hoofdstengel, met één, twee of drie bladeren.

 • Zet je stekje in water tot er wortels van zo’n 5 cm zijn gegroeid. Plant over in potaarde en houd de grond vochtig, maar niet te nat.

 • Je kan je stippenstekje ook meteen in potgrond planten. Zorg voor een vochtige grond waarin worteltjes kunnen schieten.Monstera deliciosa stekken

3. De exotische monstera


Hou je van een jungle-gevoel in je kamer? Dan móet je de monstera deliciosa, of de ‘gatenplant’ hebben. Supermakkelijk te houden én te stekken. Je zet deze exotische klimplant best aan een raam, alleen niet op het zuiden. Denk aan een mosstok ter ondersteuning, want een monstera is best een enthousiaste groeier.


Hoe verzorgen?

 • Houd de potgrond vochtig, maar zeker niet te nat.

 • Passeer elke week eens met je plantenspuit. Zo blijven de bladeren gezond.

 • Trakteer je monstera geregeld op wat extra meststof.

 • Verpot elke twee jaar naar een pot die minstens 2 cm groter is. Het perfecte moment? In de lente, vanaf maart.

Hoe stekken?

 • Knip een blad of bladvertakking van je monstera, zo’n 2-3 cm onder een luchtwortel.

 • Zet in water tot er uit die luchtwortel nieuwe wortels van zo’n 10 cm zijn gegroeid. Verschoon het water geregeld. Verpot in potgrond en houd de aarde vochtig.

 • Je kan je mini-monstera ook direct in potaarde planten en op die manier wortels laten krijgen. Dat kan, zo makkelijk is-ie dus!
 Dit is Melissa, de plantenspecialist bij Aveve. Ze noemt zichzelf een echte plant-addict en da’s niet gelogen. Geef haar een stekje en het groeit als kool! Deze veggie mama van twee kweekt in haar ecologische moestuin ook zélf kool, sla, tomaten… maar laat het klaarmaken met plezier aan haar man over.

VIDEO: Wat is mis met de stekjes van Sil?


Nee, gezond ziet het stekje van Sil uit Brussel er niet uit… Plantenfluisteraar Melissa to the rescue!


De perfecte plek voor mijn kamerplant?


Alle planten houden van licht. Maar wist je dat donkergroene kamerplanten het vaak beter doen op een iets donkerder plek? Ontdek de perfecte plek voor jouw kamerplanten.