3 kamerplanten, 100% veilig voor dieren


Wist je dat veel kamerplanten giftig zijn voor je huisdier? Speciaal voor alle dierenvrienden zocht Plantenfluisteraar Melissa 3 veilige beauty’s uit.
Daarom zijn diervriendelijke kamerplanten zo leuk!

1. Verstoppertje achter de bananenplant (Musa)


De perfecte verstopplek voor je viervoeter? Dat zijn de grote bladeren van de Musa, beter gekend als de bananenplant. Je huisgenootje krijgt geen uitslag van de bladeren en zelfs een hapje nemen kan geen kwaad. 18, 19, 20… ik kom!


Waar zetten?

Deze jongen uit de tropen houdt van licht. Zet ‘m dus aan een raam op het oosten of westen. Ook een zuidelijk gericht raam kan, maar schuif de pot dan 2 meter van het glas vandaan.

Extra tip: in de winkel kreeg je Musa tijdelijk minder licht. Laat hem geleidelijk aan wennen aan de zon door de pot elke week een stukje dichter naar het raam te verschuiven.

Hoeveel water?

Veel en vaak! Dat is niet zo vreemd, want een bananenplant bestaat voor 80% uit water. Dit is zijn portie:

  • 2 x per week gieten

    In de zomer drinkt hij dubbel zoveel als in de winter. De regel is: zorg ervoor dat de grond nooit uitdroogt. Maar té enthousiast gieten hoeft ook niet, er mag geen water blijven staan in de pot.

  • 2 x per week benevelen

    Zo voelt deze tropenjongen zich helemaal thuis.

Ook bemesten?

’t Zal wel zijn! Kijk, de Musa groeit snel en maakt in een recordtempo nieuwe bladeren aan. Maar dat kost energie, natuurlijk. Voeg in de lente en zomer een scheutje meststof toe en alles komt goed.

Wanneer verpotten?

Ons advies: één keer per jaar. Door zijn enorme groeikracht zijn de voedingsstoffen uit de potgrond vrij snel opgebruikt. Kies telkens een iets grotere pot, zo kan je plant ook meer water bufferen.2. Luieren onder de Kentiapalm


Ah, lekker languit onder een frisgroene Kentiapalm, ’t leven van een huisdier kan mooi zijn. Je mag gerust zijn, zelfs als je viervoeter intussen knabbelt aan het blad, is dat helemaal veilig.


Waar zetten?

De Kentia is een van de weinige palmen die tevreden is met een donkerder plek. Zijn droomscenario: aan een raam op het westen, oosten of noorden.

Tip: als de bladeren lichter worden, is dat plantentaal voor ‘ik sta te veel in het licht.’


Hoeveel water?

Het is een beetje mikken: je Kentia houdt van vochtig, maar niet van nat. Bij Aveve doen we het zo:

  • in de lente en zomer: 1 à 2 x per week

  • in de herfst en winter: 1 x per week of per 10 dagen


We passeren ook eens per week met de plantenspuit. Bye, bye stof, welkom vitaliteit.

Ook bemesten?

Doen, je palm zal je dankbaar zijn. Voeg 1 x per maand een scheutje meststof toe aan het water. In ruil krijg je snel nieuwe bladeren. Overigens, als het onderste, oudste blad bruin wordt, mag je dit wegknippen. Zo krijgt je plant weer energie om nieuwe bladeren aan te maken.3. Tikkertje met de graslelie


Geen leuker speelgoed dan de Chlorophytum of graslelie! Je viervoeter kan eindeloos met de pootjes tegen de lange bladeren tikken of in alle veiligheid een hapje nemen. Je speelvogel krijgt er gegarandeerd geen uitslag of buikpijn van.


Waar zetten?

Overal kan! De graslelie is een gemakkelijke gast die goed gedijt op lichte én donkere plekjes. ’t Is alleen niet zo’n zonneklopper, dus de felle zon kan je beter vermijden.


Hoeveel water?

Ook over de catering doet een graslelie niet moeilijk. Eén keer per week water is genoeg. Vergeet je ’t een keer, dan is dat niet erg. Graslelies hebben kleine zakjes aan de wortels waar ze wat water kunnen bufferen.

Ook bemesten?

Ja, vindt-ie fijn! Eén keer per twee weken een scheutje Aveve vloeibare meststof voor kamerplanten, en je hebt een happy graslelie.


 Dit is Melissa, de plantenspecialist bij Aveve. Ze noemt zichzelf een echte plant-addict en da’s niet gelogen. Geef haar een stekje en het groeit als kool! Deze veggie mama van twee kweekt in haar ecologische moestuin ook zélf kool, sla, tomaten… maar laat het klaarmaken met plezier aan haar man over.

VIDEO: Waarom wordt Gerrits varen bruin?


Ook een blauwvaren is een diervriendelijke kamerplant. Maar het exemplaar van Gerrit krijgt bruine bladeren. Ontdek hoe dat komt.

Hou je meer van dieren dan van planten?


Dan heb jij kamerplanten nodig waar je nauwelijks omkijken naar hebt. Deze lijst van vijf moet je hebben!