Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Goede combinatieteelt in de moestuin

Een gezonde moestuin is een tuin waarin de juiste groenten naast elkaar staan. Maar wat zijn nu goede en slechte buren in de moestuin? Wij geven wat tips voor een goede combinatieteelt.

Waarom is goede combinatieteelt belangrijk?

Goede combinatieteelt zorgt voor een tuin in harmonie, waar weinig of geen ziekten en plagen voorkomen. Waar nuttige insecten hun werk mogen doen (bestuiven) en schadelijke insecten worden geweerd. Goede combinatieteelt bereik je door de planten die elkaar versterken naast elkaar te zetten en nuttige insecten welkom te heten in jouw tuin. Slechte combinatieteelt ontstaat wanneer je planten naast elkaar zet die het niet met elkaar kunnen vinden. Het komt vooral door de geuren en stoffen die de planten afscheiden waardoor planten slechte of goede buren zijn. Zo trekken aardbeienplanten witte koolvliegjes aan die erg schadelijk zijn voor koolsoorten, plant je aardbeien dus nooit naast kool.

Goede combinatieteelt in de moestuin

Goede combinaties zijn planten die elkaar versterken. Plant je bijvoorbeeld uien naast wortelen, dan houdt de ui de wortelvlieg op afstand. Dat is dus een goede combinatie. Nog meer goede buren:

Aardappel – munt, maïs, spinazie

Aardbei – knoflook, kropsla, radijs, spinazie, wortel

Rode biet – kool, radijs, raap, sla, ui

Radijs – aardbei, erwt, kool, wortel, tomaat, sla, rode biet

Sla – aardbei, dille, kool, prei, radijs, rode biet, tuinboon, tomaat, wortel

Tomaat – sla, peterselie, prei, radijs, rammenas, spinazie, ui, wortel

Tuinboon – andijvie, kool, sla, spinazie, selderij

Wortel – aardbei, bieslook, boon, dille, erwt, knoflook, kool, prei, radijs, sla, snijbiet, tomaat en ui.

En dan het stinkertje (Tagetes)… Het mag dan wel een beetje vreemd ruiken, maar het is een ideale buurplant voor aardbeien, bietjes, tomaten en aardappelen. Het weert verschillende plagen zoals aaltjes, witte vlieg en mieren!

d540df13-e56f-48ad-acd3-a5d80069cb0d.png

Slechte combinatieteelt in de moestuin

Slechte combinatieteelt ontstaat wanneer je planten, die niet met elkaar overweg kunnen, naast elkaar in de moestuin zet. Slechte buren:

Aardappel - selderij, tomaat, rode biet

Aardbei - koolsoorten

Rode biet - aardappel, maïs, prei, spinazie, wortel

Radijs - komkommer

Sla - peterselie, selderij

Tomaat - aardappel, venkel

Tuinboon - erwt, knoflook, ui, venkel

Wortel - rode biet

Zet de planten ook niet te dicht op elkaar. Als je dat wel doet, gaan ze met elkaar concurreren om licht, water en voedsel. Om diezelfde reden is regelmatig wieden heel belangrijk. Onkruid groeit snel en neemt alle voedingstoffen voor jouw plantjes weg.

a841f6db-7080-4951-aa3b-a5d80069a884.png

Nuttige insecten in de moestuin

Naast goede combinatieteelt, zorgen ook nuttige insecten voor een tuin in harmonie. Wormen bijvoorbeeld: misschien vind je die dikke, vette wormen een beetje vies, maar voor de moestuin zijn ze goud waard. Wormen graven gangetjes en houden zo de grond luchtig. Bovendien verplaatsen ze mineralen uit de grond omhoog. En ze eten plantenresten op, die ze weer omzetten in kostbare mest. Wormen zijn erg blij met een natuurlijke mulchlaag van bijvoorbeeld compost. Ook bijen behoren tot de nuttige insecten, ze zorgen voor een goede bestuiving van fruit en verschillende bloemen. Zet daarom bijenlokkende planten in je moestuin, maar ook in je siertuin, op het balkon, in de tuin van je ouders en waar dan ook. En dan de lieveheersbeestjes! Eén lieveheersbeestje eet in zijn eentje wel vijfduizend bladluizen op. Dan weet je meteen waarom deze schattige insecten zo nuttig zijn.

f2cc5eb6-71b0-4c4e-8cd0-a5d80069c488.png

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met