Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Zuurtegraad bepalen

Laat in het najaar de zuurtegraad (of pH) van je gazon bepalen, dan weet je hoe de bodem eraan toe is. Als je de zuurtegraad kent, weet je ook hoeveel kalk je gazon nodig heeft. Kalk zorgt voor een betere bodemstructuur, ontzuurt de bodem en zorgt voor een betere opname van meststoffen. Hoe meet je de zuurtegraad van je gazon? Verzamel wat grond van verschillende plaatsen in je gazon. Meng alles in een emmer en neem er ongeveer 200 g uit. Breng dat staal naar je AVEVE-winkel en laat de zuurtegraad meten. Aan de hand van de uitslag krijg je advies over hoeveel kalk je moet gebruiken. Zo breng je je gazon helemaal in topvorm voor de volgende lente.

Kalk strooien

Kalk is onmisbaar om de grond vruchtbaar te maken en te houden. Het najaar is de beste periode om kalk te strooien. Dan krijgt de kalk rustig de tijd om in de grond te dringen. En dan kun je je gazon bij de start van het voorjaar onmiddellijk bemesten. Kalk strooien doe je met de hand of met een meststofstrooier. Met een meststofstrooier verspreid je de kalk gelijkmatig over je gazon en ben je heel snel klaar. Kalk is helemaal niet schadelijk voor dieren en maakt geen vlekken op je kleren. Laat vooraf altijd de zuurtegraad bepalen, dan weet je precies hoeveel kalk je gazon nodig heeft.

0397c3c9-0fa0-4749-ab03-a66700d970b5.jpeg

Afgevallen bladeren opruimen

Ruim afgevallen bladeren op je gazon regelmatig op. Als je bladeren op het gras laat liggen, krijgt je gazon te weinig licht en verstikt het. Je creëert ook een broeihaard voor schimmels, ziektes en insecten. Ruim afgevallen takken en bladeren dus zo snel mogelijk op en gooi ze bij voorkeur in de GFT-container. Niet op de composthoop, want geïnfecteerd afval kan via wind en regen ziektes verspreiden. Verzamel de bladeren met een hark of met een bladblazer. Sommige bladblazers kunnen bladeren opzuigen, hakselen en in een zak opvangen. De fijngesnipperde bladeren zijn – in een dun laagje – perfect bruikbaar als bodembedekker. Bladeren onder bomen en struiken of tussen vaste planten in de borders mag je gerust laten liggen. Die worden verteerd tot humus. Strooi wel niet te veel eikenbladeren tussen je planten want die verteren moeilijker.

2a9cec20-d702-407a-a775-a66700d96fde.jpeg

Voordelen van bemesten

Je gazon bemesten heeft heel wat voordelen.

  • Je grasmat groeit beter dicht waardoor onkruid en mos geen kans krijgen.
  • De kleur van je gazon wordt intens groen.
  • Je grastapijt krijgt minder vaak te lijden onder schimmels of andere ziektes.
  • Je gazon herstelt sneller na hevige vorst of sneeuwval.
e3784ab4-5ded-49d0-b289-aaa300b8a953.jpeg

Wanneer moet je een gazon bemesten?

Voor een perfect, grasgroen gazon bemest je drie keer per jaar: in het voorjaar, in de zomer en in het najaar. September is de ideale maand om je gazon te bemesten met een najaarsmeststof. Dan heeft je gazon nog voldoende tijd om de voedingsstoffen op te nemen en aan te sterken voordat de winter begint. Strooi meststoffen bij voorkeur uit met een rotatieve meststofstrooier, dan verdeel je de korrels gelijkmatig. Rij in twee richtingen, de tweede keer haaks op de eerste. Strooi de meststoffen uit op een droge grasmat, bij voorkeur vlak voor een regenbui.

8175daaf-b4a3-435f-964d-a5d900876573.jpeg

Maaitips voor het najaar

Van lente tot herfst is het belangrijk je gazon regelmatig te maaien. Zo blijft de grasmat stevig en dicht en krijgen mos en onkruid minder kans om door te breken. Enkele tips voor het najaar:

  • Maai niet bij nat weer of wanneer er nachtvorst voorspeld wordt.
  • Maai je gazon niet korter dan 3,5 cm, anders verhoog je de kans op mos.
  • Blijf je gazon regelmatig maaien tot de temperatuur onder 15 °C zakt. Bij lagere temperaturen stopt het gras met groeien en is maaien overbodig.
c4e5f327-04be-434f-a3bf-a5d90087651a.jpeg

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met