Thuisgeleverd binnen 1 tot 3 werkdagen Gratis verzending vanaf € 49 (tot 59 kg)* Gratis retourneren Ophalen in > 200 winkels

Een kat in huis nemen: jouw complete gids

Katten zijn de ideale huisgenoten. Ze houden jou gezelschap en ze hebben een positieve invloed op je humeur. Hoe zorg je het best voor je nieuwe huistijger als je voor het eerst een kat in huis wil nemen? Ontdek alle adviezen, tips en tricks.

Voor het eerst een kat in huis nemen

Katten staan bekend als zelfstandige huisdieren die het liefst van al hun eigen leventje leiden. Toch hoeft dat niet altijd waar te zijn. Sommige katten zijn juist erg aanhankelijk en doen niets liever dan knuffelen met hun favoriete baasjes. Waar hou je steeds rekening mee als je een kat in huis wil nemen?

  • Het is belangrijk om elke dag genoeg tijd door te brengen met je huisdier. Katten hebben nood aan verse voeding, een portie aandacht en minstens een halfuurtje speeltijd per dag. Je deelt de speelmomentjes op in verschillende kleine sessies.
  • Katten kosten per maand wel wat geld. Gemiddeld zijn kattenbaasjes tussen de € 20 en € 70 per maand kwijt. Gelukkig maak je het zo duur als je zelf wilt. Laat je adviseren in je Aveve-winkel als je op zoek bent naar bepaalde voeding of accessoires binnen jouw budget.
  • Katten houden je een groot deel van je leven gezelschap. Ze worden gemiddeld tussen de 15 en 18 jaar oud. Er zijn zelfs enkele uitschieters van 20 jaar en ouder bekend.
  • Katten hebben nood aan de juiste (medische) zorgen. Je laat ze jaarlijks controleren bij de dierenarts, maar ook registreren via CatID en castreren. De dagelijkse verzorging is natuurlijk ook belangrijk. Je schept de kattenbak uit, kamt je langharige viervoeters en geeft ze eten.
  • Katten hebben wat tijd nodig om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Als ze het eenmaal gewend zijn, vormen je kat en z’n huisgenootjes gegarandeerd een gouden combinatie.

Kat knuffelt met baasje - Aveve

Hoe maak je een katvriendelijke omgeving?

Een katvriendelijke omgeving heeft alle benodigdheden die je kat gelukkig maken en gezond houden. Katten hebben net zoals wij enkele basisbehoeften die je voorziet als baasje. Wat heb je nodig als je voor het eerst een kat in huis wil nemen?

  • Volwassen katten slapen gemiddeld 15 uur per dag. Kittens en seniors spannen de kroon met zo’n 18 à 20 uren slaap. Het is dus belangrijk dat je een comfortabel slaapplekje voorziet voor je kat. Het beste slaapplekje voor huistijgers staat bij voorkeur een stukje van de grond, is zacht en staat op een rustige omgeving waar je kat de dingen wel nog in de gaten kan houden. Zet het plekje dus ver weg van de deur en niet naast de televisie of muziekinstallatie.
  • Katten hebben nog veel jachtinstinct in zich. Ze hebben een uitlaatklep nodig om alle overtollige energie kwijt te kunnen. De beste manier om dit te doen, is natuurlijk door te spelen met hun baasjes. Haal het beste kattenspeelgoed in huis en trek een halfuurtje speeltijd per dag uit voor je lieveling. Zo hou je je kat fysiek én mentaal gezond.
  • Katten hebben nood aan krabpalen om te klimmen en hun nagels af te slijten.
  • Berg loszittende kabels op zodat je huisdiertje er niet in knaagt. Let ook op giftige planten en voedingswaren, maar ook op kleine onderdelen die je kat kan inslikken.
  • Je kat is een schoon dier. Al in het nestje leert moederkat haar kittens dat ze hun behoefte buiten het bedje moeten doen. Elke kat heeft dus een comfortabele kattenbak nodig die je dagelijks uitschept. Twee keer per maand reinig je de bak wat grondiger en ververs je de kattenbakvulling. Je haalt steeds 1 kattenbak plus 1 extra in huis. Ga dus voor 3 kattenbakken en 1 extra bak als je bijvoorbeeld 3 katten in huis hebt.
  • Met de juiste voeding blijven je katten gezond en fit. Iedere kat heeft nood aan een aangepast voedingsschema. Geef je kat elke dag verse (katten)voeding en vers water.

Kat knuffelt met baasje - Aveve

Kattenbakken, voeder- en drinkbakjes, krabpalen... je haalt de spulletjes het best in tweevoud in huis voor je huistijger, ook als je maar 1 kat hebt. Katten vinden het fijn om af te wisselen. Ze drinken meer wanneer er meerdere en grote waterbakjes verspreid door het huis staan. Ook krabpalen zijn heel belangrijk voor een kat, het liefst 1 bij de ingang van het huis en 1 bij het slaapplekje.

Welke kat past bij jou?

Katten zijn er in alle soorten en maten. Nadat je hebt besloten om een harige huisgenoot bij je gezin te voegen, is het ook belangrijk om te beslissen wat voor soort kat het beste bij je past.

  • Wil je een binnen- of buitenkat?
  • Wil je een raskat of ga je liever voor de ‘gewone’ Europese korthaar?
  • Zijn uiterlijke kenmerken belangrijk? Of speelt het karakter een grotere rol?
  • Wil je een kitten, een volwassen kat of een seniorkat in huis nemen?
  • Wil je een kat adopteren of wil je er eentje kopen bij een erkende handelaar?

Ben je toch echt gezwicht voor het grappige gedrag en het schattige uiterlijk van een kleine kitten? Ontdek dan alle adviezen om een vlotte start te nemen met je kleintje in onze complete gids over kittens.

Raskat - Aveve

Wat is een goede naam voor een kat?

Katten luisteren niet naar hun naam? Dat klopt niet helemaal. Studies wijzen namelijk uit dat katten klanken onderscheiden en ze koppelen aan een bepaald commando, zoals honden dat doen. Je geeft je kat dus best een naam die hij of zij goed hoort. Korte namen met duidelijke klinkers en medeklinkers, zoals -ie, -r en –sh, zijn het beste als je wil dat je huisgenootje komt als je hen roept.

Wat zijn leuke, grappige en orginele kattennamen? Doe inspiratie op in onze gids !

Hoe laat je je kat wennen aan een nieuwe omgeving?

Geef je kat de eerste dag genoeg ruimte om te wennen. Zet het mandje, eten, drinken en de kattenbak in een rustig hoekje in een aparte ruimte. Laat je maatje gewoon in het reismandje zitten met het deurtje open. Je huisgenoot beslist zelf wanneer ‘ie op verkenningstocht gaat. Wacht even voordat je je nieuwe huisgenootje aan je vrienden en familie voorstelt.

  • Katten zijn zelfstandige dieren die net als honden gesocialiseerd moeten worden. Begin daar al mee als ze nog kitten zijn. Benader je kat altijd rustig en op een liefdevolle manier.
  • Laat je kat eerst aan je hand ruiken voordat je ‘m aait en vraag je huisgenoten om je huistijger ook wat aandacht te geven. Til je kat nog niet meteen op, zeker als ‘ie schuw is.
  • Beperk de beschikbare ruimte de eerste dagen. Begin bijvoorbeeld met 1 kamer en voeg elke dag een nieuwe kamer toe zodat je kat niet overprikkeld raakt.
  • Raakt je kat aan z’n nieuwe thuis gewend? Introduceer dan ook andere mensen van buiten het gezin. Bouw het rustig op door je bezoek om de beurt even bij je kat te laten zodat ‘ie al ruikend iedereen kan ontdekken.
  • Hygiëne is enorm belangrijk voor katten – wees er ook steeds consequent in. Katten hebben een enorm goede reukzin en als hun eetplek of kattenbak niet schoon is, zoeken ze al snel een ander plekje op.

Kat en baasje - Aveve

Actievoorwaarden

Actie geldig van tot en met